Annons

Nu är SM-slutspelet igång. På onsdagskvällen möttes HV71 och Leksand i den första kvartsfinalen i matchserien som spelas i bäst av fem matcher.

Hemmalaget tog ledningen i den första perioden när de utnyttjade matchens första powerplay. Målskytt för Leksand var Madeleine Hall.

HV misslyckades i sitt första numerära underläge, men i det andra satt pucken i nät när Rosa Lindstedt kvitterade till 1-1.

– Leksand var bättre än oss i den första perioden, konstaterar Lucas Frey som inte var nöjd med sitt lags inledning.

– Jag kan inte säga vad jag sa i paus, men vi gjorde inte det vi kommit överens om och jag sa att vi måste gå ut och ta tag i matchen.

"Vann fler närkamper"

Det gjorde HV för bara 55 sekunder in på mittperioden skulle laget ta ledningen i matchen för första gången, Alexis Joyce gjorde målet framspelad av Fanny Rask och Maja Jakobsson. Målet blev periodens enda.

Annons

– Det var ett viktigt mål, vi fick momentum och mer energi in i laget. Därefter var vi inte så nervösa längre, säger Frey.

Även den tredje perioden inleddes med ett tidigt bortamål. Efter 1:13 gjorde Maja Jakobsson 1-3 och vips så hade HV71 en tvåmålsledning att spela på.

– Vi vann fler närkamper och höll pucken bättre inom laget, summerar HV-tränaren lagets sätt att spela upp sig.

Matchstraff på kaptenen

Det blev dock dramatiskt i den tredje perioden. Först reducerade Ida Nikula till 2-3 när det återstod mindre än åtta minuter att spela. När klockan stod på 15:52 åkte Riikka Sallinen på ett matchstraff, HV-kaptenen fick 5+20 minuter för checking to the head.

– Riikka åkte längs sargen och Leksandsspelaren vände upp mot henne istället för mot sargen, jag tycker tacklingen tar axel mot axel. Men domaren bedömde att det var axel mot huvud. Det blev en match penalty och nu är hon avstängd i nästa match, suckar HV-tränaren.

Är du orolig över att det kommer bli fler matcher?

– För att vara ärlig så vet jag inte. I den här ligan finns det ingen mall, det känns som avstängningarna är olika från fall till fall. Det går inte att veta hur många matcher det blir, nivån går upp och ner och det är svårt att avgöra.

Leksand drog dock kort senare på sig sin sjunde tvåminutersutvisning i matchen och den långa chansen i powerplay rann ut i sanden. HV71 kunde reda ut stormen trots att hemmalaget tog ut målvakten under slutminuten. Det innebär att HV nu har 1-0 i matchserien inför två raka hemmamatcher på lördag och söndag.

– Vi har sagt efter matchen att vi måste komma ut ännu bättre på lördag. Nu är första matchen över och det bör inte finnas kvar någon nervositet.

En framstående HV-spelare i den första kvarten var Maja Jakobsson som var inblandad i samtliga mål och klev av matchen med tre poäng.

– Hon var het idag, hon slog bra passningar som ledde till mål och gjorde ett själv, berömmer Lucas Frey.

Matchfakta

Leksands IF-HV71 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (11:13) Madeleine Hall, utan as..

Matchfakta

Leksands IF-HV71 2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (11:13) Madeleine Hall, utan assist, spel fem mot fyra, 1-1 (15:11) Rosa Lindstedt (Jakobsson, Antonsson), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-2 (0:55) Alexis Joyce (Rask, Jakobsson)

Tredje perioden: 1-3 (1:13) Maja Jakobsson (Antonsson), 2-3 (12:35) Ida Nikula (Johansson, Amborg)

Skott: 23-27 (6-10, 6-7, 11-10)

Utvisningar, Leksand: 7x2, HV71: 4x2, 1x5 1x20