Annons

På måndagen inledde ett 20-tal studenter sin nya utbildning vid yrkeshögskolan Tuc i Huskvarna. Utbildningen har namnet Hotel & restaurant manager och genomförs mestadels på distans. Eftersom det är en yrkeshögskoleutbildning genomförs den i kontakt med arbetslivet.

– Det är bara vid behov i arbetslivet som gör att utbildningarna kommer till, via olika branschrapporter vet vi att det finns det behov. Sen pratar vi och arbetslivet ihop oss i de fall där företagarna i regionen villa ha en utbildning i regionen, säger Annette Liffner, utbildningsansvarig på Tuc.

Den nya hotellutbildningen i Jönköping är ungefär ett och ett halvt år lång och kommer beröra bland annat kommunikation, service management och ledarskap inom olika avdelningar. Flera hotell i Jönköping är med och stöttar utbildningen, däribland Vox Hotel och Grand Hotel.

Annons

– Samarbetet är ett krav för att en yrkeshögskoleutbildning ska genomföras, det görs tillsammans med arbetslivet. Vi diskuterar kursplan och innehåll i ledningsgruppen och sen bjuder jag in alla så de får föreläsa i olika moment, säger Annette Liffner.

"Ser ett behov"

Hans Palmgren hälsade de nya studenterna välkomna.
Foto: Erik Boström

Hans Palmgren är ordförande i utbildningens ledningsgrupp och vd på Isaberg Höganloft. Han säger att ett problem i branschen är att många medarbetare lämnar efter ett par år.

– Alla har samma problem överlag, vi har väldigt duktiga medarbetare, men saknar duktiga arbetsledare. Många jobbar i branschen under sin studietid eller har det som förstajobb, eller som genomgångsjobb. För att kunna göra karriär är den här typen av utbildningar jätteviktiga och jag ser ett behov av hotellchefer, restaurangchefer, hovmästare och köksmästare, säger Palmgren till Jnytt.

Hans Palmgren säger att två av hans medarbetare nu pluggar den nya linjen. Något som ger dem chansen att utveckla och förkovra sig i yrket.

– Många kollegor är rädda att skicka iväg sina anställda för att de då hittar nya kontaktytor och försvinner. Men så fungerar det inte, om man ger människor möjlighet att växa är chansen större att de stannar kvar, avslutar Palmgren.

Branschen behöver bland annat hotellchefer och restaurangchefer.
Foto: Erik Boström