Fredagen den 27 januari är det dags för den åttonde upplagan av Jönköpings Coverfestival, med 20 liveakter på tre scener hos Harrys, Sliver och Red. För sjunde året i följd - ett år hade man två festivaler.

Tröttnar inte folk på covermusik?

– Nej jag tror inte det. Livemusik är alltid livemusik och så länge det är kvalitet kommer folk, säger Mattias Höijer.

Tribute som gäller

– Banden går verkligen in för det den här kvällen. Det är helskägg när det spelas ZZ Top och skoluniform med AC/DC. Det har också blivit något av en hemvändarkväll för 40-plussare, förklarar Peter Böhme.

Och så är det, trots namnet, egentligen inte en festival med coverband. Det handlar mer om tributeband, vilket säkert bidrar till framgångarna. En festival där man kan gå runt och lyssna till olika versioner av ”Sweet Home Alabama” eller ”Proud Mary” samtidigt, hade kanske inte fortsatt locka publiken.

– Att det är just tributeband ligger säkert bakom - nu kan man gå till den scenen där bandet spelar låtar av ett band som man gillar, säger Mattias Höijer.

Bredden på utbudet är säkert också viktigt. Från en trubadurscen via Torsson, Nationalteatern och Chic till Gasolin, Ebba Grön, Jimi Hendrix och Thin Lizzy.

Borg och Haugland

Helt nya akter i år är Eurythmics, Tomas Ledin och Soulcompagniet. De sistnämnda ger sig på soul från 60-talet, som Otis Redding och Sam & Dave.

Ett av årets inslag, en tribute till Status Quo, blir extra betydelsefull i och med att gitarristen Rick Parfitt avled på julafton.

– Vi har inte hunnit prata om det ännu men vi kommer att göra något speciellt, säger Mattias Höijer, som spelar bas i bandet Peter Hult & his Piledrivers.

Coverfestivalen brukar också ståta med någon originalartist, så också i år - fast det blir två. Nicke Borg från Backyard Babies och trummisen Ian Haugland från Europe. De backas upp av Peter Böhme, Janne Samefors och Robert Törnqvist.

Det bjuds också på några akustiska akter. Bland annat av några i sammanhanget lite yngre musiker: Milia M Flood, Jakob Hallberg, Viktor Gustafsson.

– Det är roligt att vi börjar få in lite föryngring, konstaterar Peter Böhme.

Totalt medverkar ett hundratal musiker och man säljer 1 200-1 300 biljetter.