Annons

Bakom rapporten står bland annat den moderata lekmannarevisorn P-O Norlander.

I rapporten kritiseras Destination Jönköpings styrelse, där flera av kommunalråden sitter, såväl som den tidigare vd:n Patrik Olderius.

En kritik som förs fram är att de ansvariga har gjort en bristfällig bedömning gällande det förväntade besöksantalet, rapporterar jp.se.

Prognosen var att locka över 75 000 besökare. Totalt kom drygt 9 000 till utställningen, vilken hade behövt 71 000 besökare för att inte gå med förlust.

– Det handlar bland annat om valet av lokal. Oavsett väder var det självfallet helt orealistiskt att förvänta sig att mellan 60 000 och 90 000 besökare skulle ta sig dit. Man hade hissat upp förväntningarna på ett groteskt sätt, säger Norlander till jp.se.

Annons

Förutom den stora missen gällande antalet besökare riktas också kritik mot de varor och tjänster som köptes in i samband med utställningen, rapporterar P4 Jönköping.

När utgifterna och intäkterna sammanställts stod det klart att Gladiatorutställningen kostat skattebetalarna omkring tio miljoner kronor, enligt P4 Jönköping.

Till radion säger Norlander att de heltidsanställda politikerna nu bör fundera över sin egen framtid i Destination Jönköpings styrelse.

– Om man sitter i bolagsstyrelsen borde man fundera på om man har tid att både sitta i bolagsstyrelsen samtidigt som man är heltidspolitiker, säger Norlander.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app