Annons

I vår är det tjugo år sedan Charlotte Perrelli, 44, vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med låten ”Take me to your heaven”. Artisten har dessutom precis blivit mamma för fjärde gången och rivstartar jubileumsåret med turnén ”Flickan från Småland”.

När Jnytt når sångerskan på telefon har hon precis haft en reparatör på besök för att laga värmepannan i bostaden.

– Det är ju lite fel årstid för att stå utan värme, säger hon och skrattar.

Inom loppet av en månad gör Charlotte Perrelli 19 konserter runtom i landet. Turnén bygger på självbiografin med samma namn som släpptes i höstas. Där delar hon med sig av sin händelserika karriär, framgångarnas baksidor och svårigheter i privatlivet.

– Det här är alltså inte någon typisk show med tio klädbyten. Utan det blir en finstämd konsert där publiken får lära känna mig. Det blir otroligt personligt och känslosamt, vilket jag inte är van vid. Men det blir också mycket roliga inslag. Det är inte så att folk kommer sitta och gråta under hela förställningen utan det blir både och, säger Charlotte Perrelli.

Annons

I föreställningen varierar hon berättelser från livet med musik från hela sin karriär.

– Många har kommit fram till mig efter konserten och sagt att de hade glömt bort att jag har så mycket musik. De flesta minns bara mina schlagerlåtar.

Kräver stort mod

Sångerskan säger till Jnytt att hon aldrig tidigare har fått så mycket positiv respons som när hon släppte sin självbiografi.

– Det är jag inte bortskämd med precis. Det är extremt häftigt och något som jag är väldigt ödmjuk inför.

Hon berättar att det har tagit tid att hitta modet att vara så öppen och att visa upp en mjukare sida av sig själv. Någonstans mitt i arbetet med biografin började hon förstå varför hon blivit den hon är. Hennes styrka som ibland skrämt hennes omgivning fick sin förklaring. Mycket handlar om hennes pappa och hans sjukdom.

– Min pappa led av psykisk ohälsa, något som har påverkat mig mer än vad jag tidigare har förstått. Mamma har alltid fått vara den starka och jag tror att jag har anammat hennes sätt att vara. Jag har blivit väldigt lik henne.

Och att sångerskan liv enbart skulle vara glammigt är långt ifrån sanningen. För verkligheten ser givetvis annorlunda ut.

– Jag tror att man får en helt ny bild av hur hårt jag har jobbat för att hålla upp en fasad, och förhoppningsvis förståelse för varför jag har gjort det.

Nära ”hemma"

Charlotte Perrelli och hennes föreställning ”Flickan från Småland” kommer till Jönköping och Spira lördag den 16 februari.

– Jönköping är nära ”hemma” för mig. Det är alltid roligt att komma till Småland. Jag har en del vänner och bekanta i Jönköping som jag brukar försöka hinna ta en fika med när jag har vägarna förbi.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app