Annons

Med anledning av att Jönköpings Simsällskap utsågs till Sveriges främsta simförening 2016 hade klubben nu bjudit in Therese Alshammar till Jönköping.

Alshammar undervisade och berättade om sin simteknik för barn och ungdomar på Rosenlundsbadet, och besöket avslutades med en föreläsning på temat ”Hur blir man världens bästa simmare?”. Föreläsningen riktade sig till JSS medlemmar i tävlingsverksamheten samt vissa andra speciellt inbjudna.

– Det känns väldigt hedrande och roligt att de frågade om jag ville komma hit, säger Alshammar när Jnytt får en pratstund med henne innan föreläsningen.

– Jag har haft tid att reflektera och ska dela med mig av min erfarenhet. Jag försöker dela med mig av mina bästa tekniktips och sedan försöker jag bjuda på en bild av mina andra värderingar. Målet måste vara mödan värt. Jag ska prata om vikten av att söka nya utmaningar och miljöer så ofta man kan. Jag ska berätta om min resa, vad som gjorde mig bäst i världen och vad som ger bäst resultat. Alla har olika förutsättningar men man kan använda sig av samma trix för att motivera sig.

”Tog bort mycket av glädjen”

Annons

I november avslutade Alshammar sin aktiva karriär, och därmed var en över 20 år lång elitkarriär över. Då inleddes ett nytt liv – utan dagliga träningspass i bassängen och utan stora mästerskap att sträva mot.

– En stor anledning till att jag slutade var att jag hade ryggproblem, det tog bort mycket av glädjen. När jag slutade träna glömde jag bort hur jobbigt det var, och det saknar jag. Men jag får vara glad att jag fick vara skadefri så länge, säger Alshammar, som fyller 40 år senare under 2017.

– Jag har nya projekt, men vad det handlar om kan jag inte berätta än. Det kommer jag gå ut med i sommar. Sedan föreläser jag om ledarskap och drivkraft hos företag och idrottsorganisationer. Jag har en trygg tillvaro, det sociala livet är tryggt. Men jag saknar gemenskapen och att jobba mot ett mål.

Gillar tävlingarna här

Therese Alshammar tävlade i Jönköping under karriären, men kan inte plocka fram något speciellt ögonblick härifrån. Däremot hyllar hon JSS för klubbens sätt att arrangera tävlingar.

– Jönköping har alltid haft bra arrangemang och en bra arena för simtävlingar. Dessutom är det bra logistik eftersom hotellet ligger precis intill badet, säger hon.

Vad krävs för att Jönköping ska få fram en simstjärna i framtiden?

– Det krävs inte något specifikt eftersom klubben har flera duktiga simmare. Tajming och tillfälligheter kan avgöra hur framgångsrik man blir, det kan till exempel handla om vilken tränare man träffar. Man behöver bra förebilder och ett starkt ledarskap eftersom framgång föder framgång.