Annons

David Ullström, 26 år, spelar för tredje säsongen i KHL. Den här säsongen tillhör han Sibir Novosibirsk.
En klubb, och stad som han trivs bra i.
– Novosibirsk är bästa staden i Ryssland. Moskva och Sankt Petersburg är för stora, säger han när Jnytt träffar honom på Kålgården i centrala Jönköping där han har sin lägenhet.
Anledningen till visiten i Jönköping är att Ullström just nu är skadad, han har en lättare skada i överkroppen, och han har träffat HV71:s sjukgymnast Andreas Frostemark ett par gånger för att få ett rehabschema.
– Jag åker till Finland i morgon för att möta upp laget där, sen hakar jag på laget på deras road trip, säger Ullström som räknar med att kunna vara tillbaka i spel om ungefär två veckor.
Säsongen har gått bra för honom, på sina 32 matcher har han gjort totalt 23 poäng fördelat på 14 mål och nio assists.

"Har ingen aning"
Men vad som händer efter säsongen, ja det står än så länge skrivet i stjärnorna.
Ullström har utgående kontrakt med sin ryska klubb.
– Jag har ingen aning.
HV71 nästa säsong?
– Ingen aning! Jag vet inte, jag tror att de flesta ligorna är aktuella. Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till USA, jag skulle tänka mig Sverige och spela kvar i KHL. Jag får se vad som händer, jag kommer inte ha så bråttom. Jag har inget konkret just nu.
Har du pratat något med Johan Hult eller Johan Davidsson?
– Vi har haft kontakt sedan de började, vi hörs kontinuerligt för att känna av läget. Men vi har inte kommit in på kontrakt.
Sugen på att återvända till HV?
– Jag vet inte, man får väga in hur läget är, om det är rätt läge i karriären att komma hem eller om man ska vara kvar utomlands.
Men du stänger ingen dörr för HV?
– Nej, nej.

Hårdare press
Efter SM-guldet 2010 stack David Ullström över till USA för att testa lyckan i NHL och New York Islanders. Det blev totalt 49 matcher i ligan under de tre säsongerna han var borta.
Sedan blev det KHL och Lev Prag. Och omställningen var stor. 
– Man börjar vänja sig vid sånt man tyckte var lite märkligt i början. Livet och folket är annorlunda, hockeyn är annorlunda och tränarna är annorlunda.
På vilket sätt är tränarna annorlunda?
– Det är lite hårdare, det är inte så mycket svängrum vid en dålig match. När det är dåligt är det dåligt när det är bra är det bra. Det är rätt svart och vitt. Men det är inga problem, någonstans har man spelat under press i hela sin karriär, men kanske mest från sig själv, säger David Ullström innan han ger sig av. 
TV-soffan med föräldrarna kallar innan det är dags att ansluta till sitt Sibir Novisibirsk.

SHL
KHL