Annons

Som Jnytt tidigare skrivit om har Colin Nutley och hans filmteam eftersökt statister till inspelningar till TV-serien i Bottnaryds kyrka. På tisdagen var dags och upp emot hundra statister från Jönköpingsområdet deltog i inspelningen.

- Det är nog lite nervöst och förväntansfullt. Det är häftigt att få jobba med Collin, det är en dröm som jag har haft i 20 år. Så äntligen! säger Madelene Berndtsson som är statist.

- Det är en kul grej och spännande att se hur det går till. Det är jättespännande! säger Jeanette och Carina Lindgren som tagit sig till Bottnaryd från Tenhult för att vara med som statister i sin första TV-inspelning.

Innan inspelningen fick statisterna information av Colin Nutley i egen hög person. Sedan gällde det att förbereda sig för att få träda in i kyrkan för att förhoppningsvis göra en bra skådespelarinsats.

Annons

- Vi ska visa våra känslor. Det är nog inte speciellt svårt, det är bara att gå på djupet och tänka på om man själv har förlorat någon. De känslorna kommer vara väldigt lätta att få fram, säger Madelene Berndtsson.

- Vi tror att det kommer gå bra, och det är nog inga problem med just skådespeleriet. Men det kommer bli lite nervöst att se oss på TV sen, säger Jeanette och Carina Lindgren.

Vill inte avslöja kända skådespelare

Press fick tydlig information på plats att inte fotografera eller på annat sätt läcka information om de flertal kända skådespelare på plats.

- Det är väldigt viktigt att inte fotografera eller på annat sätt avslöja de kända skådespelarna som är här idag. Det handlar mycket om att släppa information i rätt tillfälle, att det inte ska läcka, säger Erik Lövoll som är med i filmteamet som statistansvarig.

Det fanns inte heller möjlighet att ta sig in i kyrkan för att se hur inspelningsplatsen ser ut.

- Resten kommer ske inne i kyrkan och där kommer man tyvärr inte kunna komma in om man inte är med i teamet, säger Erik Lövoll.

"Hedrande att få visa upp kyrkan"

Många Bottnarydsbor var nyfikna på inspelningen och samlades utanför kyrkan för att följa händelseförloppet så gott det gick. Lars Fransson har länge varit kyrkvaktmästare i Bottnaryds kyrka, han tycker inspelningen i kyrkan bara är positivt:

- Det känns hedrande. Vår kyrka är så fin så det är jättekul att den kommer synas. Den ligger så fint vid sjön. Så den passar jättebra till en sån här inspelning, säger han.

Bosse Högberg är vikarierande kyrkoherde för kyrkan och även han tycker inspelningen är positiv. Speciellt när det kommer till vad det gör för lokalborna.

- Jag vet att folket här tycker det är jätteroligt. De jag har pratat med tycker detta är jättepositivt, de är väldigt stolta över sin kyrka. Dessutom blir ju kyrkan känd, berättar Bosse Högberg.

- Jag kommer titta på serien på ett annat sätt sen. Dels för att det är denna kyrkan det är inspelat i, och dels för att man nu vet hur en inspelning går till. Det är häftigt, avslutar Bosse Högberg.

Det var en del väntetid för statisterna under dagen och det var mycket att stå i innan inspelningen kunde börja.

Se video när en grupp av statisterna får information av statistansvarige Erik Lövoll.

Se video när Lars Ola Larsson, Rosmarie Andersson och Milan Brkic berättar om hur det är att vara statist.