Annons

Kvinnans bror gick bort när han var 22 år, vänner och familj är inte sällan och smyckar graven med dekorationer, blommor och lyktor. Men någon gång under måndagen har en plastängel med en lampa blivit stulen, en ängel som inte var speciellt dyr och det gör att kvinnan blir extra frågande till stölden.

– Vem kan göra något sådant? Den är gjord i plast och har en lampa, den var inte dyr och har stått där i ett par månader. Jag har hört att folk blivit av med lyktor och blommor och undrar vad det är för människor som gör sådant, säger hon till Jnytt och fortsätter:

– Det känns overkligt. Man tror inte att någon ska ta något från en gravplats, det gör man inte. Man blir irriterad, upprörd och ledsen. Den har ju inte något stort värde, är inte dyr och man undrar varför någon ska röra det. Det är idiotiskt att någon ska bete sig så.

Annons

"Tyvärr förekommer det"

Kyrkogårdsförvaltningen säger att det inte är jättevanligt med stölder från gravar.
Foto: Erik Boström

Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping säger att det inte händer jätteofta att gravar blir utsatta för stöld, men att de får höra talas om det då och då.

– Tyvärr förekommer det ju och det är tråkigt, säger Maria Lindell vid kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping.

Maria Lindell vågar inte säga hur många stölder som inträffar på kyrkogårdarna i Jönköping. Hon säger dock att hon tycker det är märkligt att folk kan med.

– Det är väldigt tråkigt när det inträffar, vi har någon som blivit av med samma sak hela tiden och det var handgjorda änglar vid en grav. Jag vet inte hur vi kan komma tillrätta med problemet.

Personalen på kyrkogårdarna har uppsikt när de är på plats, men när mörkret faller är det svårt och de har inget att gå på när det kommer till stölderna. Kvinnan Jnytt pratat med är uppgiven och har inte tänkt polisanmäla. Maria Lindell tror problemet är svårt att göra någonting åt.

– Ja, det är det. Vi blir av med saker själva också, från blomsterurnorna vid våra kapell kan det plockas blommor. Så det förekommer hela tiden, men jag vet inte vad man skulle göra, säger Malin Lindell.