Klädbytardagen är en återkommande och nationell kampanj hos Naturskyddsföreningen. I Jönköping anordnas MegaByte - Stora Bytardagen där inte bara kläder utan alltifrån böcker till slöjdmaterial, frön, plantor och leksaker kommer att bytas.

- I Jönköping valde vi att samarbeta med andra aktörer för att kunna erbjuda större utbud. En bytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta, säger Agnes Vungi från Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Mellan klockan 12 och 15 på Länsmuseet och Stadsbiblioteket får besökarna en chans att bli av med saker de inte länge behöver, och istället för att slänga sakerna kommer de till användning hos nya ägare som inte behöver köpa nytt.

Bokvikning, japanskt broderi och styling av begagnade plagg

Under dagen anordnas även olika workshopar där deltagarna kan skapa konstverk genom bokvikning eller lära sig att laga trasiga kläder med hjälp av japanskt broderi.

Besökarna kan dessutom få hjälp att bygga en ny garderob med hjälp av stylisten Angelica Olai som är på plats för att inspirera med nya outfits av begagnade plagg. Genom ett levande skyltfönster visar hon sina favoritplagg.

Bakom eventet står Jönköpings läns museum, Jönköpings kommun, Jönköpings stadsbibliotek, Jönköpings läns hemslöjdsförbund och Naturskyddsföreningen.

Här kan du läsa mer om eventet.