Annons

Mellan maj och augusti var det 408 000 så kallade gästnätter i Jönköpings kommun, det är en ökning med knappt fyra procent. 2015 var ett rekordår, men 2016 blev alltså ännu bättre.

Annons

– De nya siffrorna bekräftar de indikationer vi haft tidigare. Extra roligt är det att Jönköpings kommun ökar mer än genomsnittet. Jag vill tro att det är ett resultat av det målinriktade arbete vi gjort för att lyfta kommunen, inte minst som evenemangsstad med stora idrottsarrangemang, säger Patrik Olderius, VD för Destination Jönköping i en kommentar.

Utländska gäster ökar stort

Antalet svenska turister som sov över i kommunen minskade med 6 000, men de utländska gästerna var 21 000 fler denna sommar. Boende på hotell, i stugbyar och på vandrarhem ökade mest samtidigt som antalet husvagnscampare minskar.

– Det finns en viss osäkerhet eftersom framförallt campingsiffrorna kan släpa efter något, men det finns mycket spännande att hämta i sammanställningen och vi ska nu fördjupa oss i statistiken för att kunna dra bästa möjliga nytta av den i vårt arbete. Vi kraftsamlar redan för att stärka den övergripande, positiva trenden ytterligare nästa sommar, menar Olderius.