Annons

Representanter från Destination Jönköping och Jönköpings Roddsällskap presenterade under söndagen för SAIF:s förbundsstyrelse att Jönköping vill arrangera Europamästerskapet i rodd 2019.

Förbundsstyrelsen ställde sig bakom en ansökan enligt det förslag som presenterades och senast den 20 oktober skall ansökan nu lämnas in till det internationella förbundet. Den 11 november beslutas om vilket land som får arrangera mästerskapen. Bakom ansökan står Jönköpings Roddsällskap, Huskvarna Roddsällskap, Destination Jönköping och Jönköping University. Om Sverige och Jönköping får arrangemanget är inriktningen att genomföra tävlingarna den 17-22 september 2019.

"Starka argument"

Annons

"Ett mästerskap i Jönköping ligger helt i linje med det strategiska arbete som syftar till att stärka Jönköping som en naturlig arena för evenemang på vattnet", skriver Destination Jönköping i ett pressmeddelande.

Nyligen beslutade Skolverket att Sanda Idrottsgymnasium blir roddgymnasium från 2017. Jönköping University är sedan något år tillbaka, ett s.k.”elitidrottsvänligt lärosäte (EVL)” där rodden varit en av sporterna som skapat förutsättningar för detta. Svenska Roddförbundets U 23 satsning som är baserad i Jönköping med mycket lovande ungdomar, har haft stora framgångar i årets VM i Rotterdam. Förutsättningar för ett deltagande i Tokyo OS 2020 med denna satsning bedöms också som goda.

"Detta tillsammans med att kommunen och roddklubbarna planerar för en utvecklad tävlingsverksamhet de närmaste åren gör att argumenten för att få ett student-EM till Jönköping är starka", skriver Destination Jönköping vidare.

Tävlar för universitet

Student-EM, European Universities Championships, arrangeras av det europeiska studentidrottsförbundet, EUSA, och avgörs vartannat år. Det första mästerskapet hölls 2001 och rodd har funnits med på programmet sedan 2005. Tävlingarna håller hög internationell klass och är öppna för studerande vid eftergymnasial utbildning i åldern 17-30 år.

På student-EM tävlar man för sitt universitet oberoende av nationalitet, vilket betyder att det kan vara flera lag från Sverige som ställer upp.