Annons

För en vecka sedan rapporterade Jnytt att Kabe, med säte i Tenhult utanför Jönköping, har sagt upp kontraktet med berörda bemanningsföretag.

Det innebär att ett 50-tal medarbetare som varit inhyrda hos husvagns- och husbilstillverkaren tvingas lämna bolaget. Orsaken är ett osäkert konjunkturläge.

Men det slutar inte med det.

”Väldigt tidigt ute”

På torsdagen fick 24 fast anställda medarbetare inom tillverkningen beskedet att de varslas om uppsägning. Inga tjänstemän omfattas av varslet.

– När vi gör de här varslen är det utefter vår framtida marknadsbedömning, och inte på grund av en dålig ordersituation, säger Alf Ekström.

– Allt vi producerar fram till sommaren är redan sålt. Men vi måste lägga ett varsel ifall vi behöver sänka produktionen. Vi ser just nu med viss oro och osäkerhet över den framtida marknadsutvecklingen. Vi drar ner lite på personalstyrkan för att säkerställa att vi kan sälja alla volymer. Vi har alltid varit väldigt tidigt ute både i upp- och nedgångar för att säkra upp det.

Annons

Många år med uppgångar

Kabe har haft många år med uppgångar, vilket har resulterat i upp till ett par hundra anställningar.

– Vi har haft sju-åtta års uppgång, och de sista tre åren har vi nästan plockat in 100 personer årligen. Till slut påverkas och testas gummibandet, konstaterar Alf Ekström.

– Vi tar ett sådant här beslut på grund av att vi känner viss oro. Utgångspunkten är att vi känner viss oro och osäkerhet vad gäller privatkonsumtion och sällanköpsvaror. Jag ser ingen dramatisk ökning på något av våra marknadsområden.