Annons

På tisdagskvällen presenterade Smålands Musik & Teater musik-, musikal- och teaterutbudet för sina ambassadörer och abonnenter. Totalt hade 700 personer bjudits in till Kulturhuset Spira i Jönköping.

De fick se Duratrion från Göteborgsteatern gestalta säsongen som väntar på en timme och fyra minuter. Smålands Musik & Teater hade gått igenom vad som väntar, och sedan fick Duratrion stå för manus och tolka och berätta det på sitt eget sätt.

- Det blir mycket vitaminer till själen. Det är inte i tiden att förlora, så nu satsar vi, konstaterar Gabriella Bergman, konstnärlig chef musik

- Det är ett smörgåsbord med ganska mycket krydda, tillägger kollegan på teatersidan, Staffan Aspegren.

Askungen framförs

Annons

På musiksidan blir det bland annat jazz, blues, rock och folkmusik när Jönköpings Sinfonietta ger en rad konserter. Säsongsstarten sker fredag 19 augusti, med Elvis in concert med solosång av Henrik Åberg.

I nästa års trettondagskonsert hörs Jönköpings Sinfonietta i en konsertversion av operan Askungen. Säsongen avslutas med en vårkonsert torsdag 27 april.

- Vi har många nya ansikten bland dirigenterna. Vi har satsat på att ta hit för publiken okända dirigenter, säger Gabriella Bergman.

"Slå slag för Hamlet"

I teaterabonnemanget samsas två vitt skilda uppsättningar av 400-åringen Shakespeares verk med musikalgiganten Stephen Sondheim och den alltid lika träffsäkra samhällsskildraren Stephen Poliakoff. Hamlet kommer att spelas i en säregen kostym och även en version av Romeo & Julia kommer att framföras.

- Jag vill gärna slå ett slag för Hamlet, som vi kommer att göra på Kammaren i september. Den regisseras av Rebecka Cardoso, som är en av Sveriges mest lovande regissörer. Det blir mycket intressant att följa det arbetet och se vad som kommer ut av det, säger Aspegren, som gärna vill göra ett påpekande:

- Vi känner ett behov av att prata om lycka, det är tidens stora trauma. Om man inte är lycklig är man ett hot.