Annons

Victor Johansson lämnar Jönköping och Sverige för att istället gå på college. Men inte riktigt än, flyttlasset går i augusti, efter EM-tävlingarna i Skottland.

- Jag har varit här i Jönköping i fem år och på Sanda i fyra, det är svårt att fortsätta sin karriär och samtidigt plugga här i Sverige, om man vill vara kvar på samma nivå. College i USA är lite vad som saknas här, och jag kan kombinera studier med simning. Det har funkat bra här på gymnasiet, men för att satsa på simningen är det bra att plugga vidare i USA. Sen är det lite ballt med college också, säger Johansson till Jnytt.

Flyttar till Los Angeles

Han ska flytta Los Angeles och plugga på University och Southern California. Något han själv benämner som ett av de bästa ekonomiuniversiteten i USA och att det är ett universitet som huserat många olympiska simmare genom åren.

Annons

- Den största sporten är nog amerikansk fotboll, men även simningen är stor och det känns bra, säger Johansson och berättar om fördelar med att träna i USA.

- Det finns inte så många distanssimmare i Sverige, utan den miljön finns mer i USA och på universitet. Nu kommer jag få en grupp att träna med och med det får jag mer sparring på träningarna. USA är rätt kända för att trycka på rejält i sin träning, med lite old school, det ska vara hårt och mycket.

Vilket är ditt nästa stora mål i karriären?

- Det långsiktiga är OS i Tokyo, alla vill simma ett olympiskt spel och att ta en medalj där är alla atleters stora dröm. Men först nu i sommar är det långbane-EM i Skottland som väntar och nu är det full träning inför det.

Tanken är att ska leva i USA de kommande fyra, eller möjligtvis fem åren.

- USA har bra kontrakt med Sverige när det kommer det till collegesimning. Det är många som åker över, och nu blev jag erbjuden ett fullt scholarship. Det kostar nog runt fyra miljoner och är mycket pengar. Men nu inkluderas allt för mig, och det är häftigt, avslutar ett av framtidshoppen i svensk simning.