Annons

Claes Sara, iklädd kjol och strumpbyxo,r var en av debattörerna under måndagens samtal på Stadsbiblioteket i Jönköping. Samtalet var en del av satsningen Jönköping Open som fokuserar på att motverka fördomar och förändra attityder i Jönköpings kommun.

"Våga sticka ut"
"Se möjligheter i olikheter" var temat för kvällen och tillsammans med Acko Ankarberg Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Chatrine Carlsson, föreståndare Pingstkyrkan i Jönköping och Emil Danielsson, marknadschef Destination Jönköping, samtalade Claes Sara in sina erfarenheter av att vara annorlunda och sticka ut. Hela samtalet leddes av moderator Erik Lindfeldt.

Annons


Acko Ankarberg Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Chatrine Carlsson, föreståndare Pingstkyrkan i Jönköping och Emil Danielsson, marknadschef Destination Jönköping, samtalade med Claes Sara.

Frun hittade strumpbyxor
Claes Schmidt är 60 år, marknadschef och gift med sin fru Anita. Paret bor i ett hus i Malmö och lever ett ganska vanligt liv, med den lilla skillnaden att Claes ibland väljer att byta om och bli Sara Lund.
Claes är transvestit och kom ut ur garderoben för ett antal år sedan. Han var helt enkelt tvungen att berätta om sin läggning när frun hittade damkläder som inte var hennes i huset.
- Om jag klär mig så här ibland mår jag inte dåligt, säger Claes Sara som däremot inte tvekar på sitt kön.
Han är man men han är också transvestit och har sedan barnsben vetat om att han varit annorlunda. Genom att klä om till Sara ibland kan han nu få kontakt med sina kvinnliga sidor.

- Om alla tänker lika blir det inte mycket tänkt, konstaterar Claes Sara, som menar att det är just oliktänkande i olika sammanhang som för saker och ting framåt.
Han tycker att marknadschefen Emil Danielsson ska våga sticka ut hakan och använda sig av "Smålands Jerusalem" som ett smart val i marknadsföringen av stan. Något som däremot inte Emil nappade på.


Många var på plats och lyssnade på debatten och på Sara Claes berättelse....

....och uttryckte att de tyckte att samtalet var mycket givande och intressantBerätta att du är kristen eller gay
- Tänk om vi skulle se till att bli fördomsfria, säger Acko Ankarberg och tycker att vi jönköpingsbor som är vana att bli stämplade borde vara de som är bäst på att plocka bort just fördomarna mot våra medmänniskor. Acko tycker att det är viktigt att börja prata om fördomarna och komma på sig själv när man börjar benämna människor efter till exempel kön eller ursprung. Hon menar också att alldeles för många inte vågar berätta i fikarummet att de är med i pingstkyrkan eller att de är homosexuella.

Claes Sara kan konstatera att det kan bli ett ensamt liv för den som sticker ut och är annorlunda. Han tycker det är bättre att våga prata med folk än att prata om dem, något som han själv varit med om en hel del.

I 40 år satt han instängd i garderoben och längtade ut men vågade inte berätta om vad han kände och tänkte kring sina kvinnliga sidor.
- Nu är folk beredda att betala för att få veta, säger Claes och kan även konstatera att han idag kan livnära sig som föreläsare.

Nytt forum i Pingstkyrkan?
Flera representanter från Pingstkyrkan var på plats under kvällen och Chatrine Carlsson, föreståndare i församlingen, efterfrågar nu ett forum där människor från helt skillda bakgrund kan träffas i kyrkan och diskutera till exempel sådana här frågor som har att göra med öppenhet. Kanske kan det bli verklighet framöver.

Se filmklipp med Claes Sara!

Läs mer på Sara Claes webb!