Annons

En person hörde av sig till Jnytt eftersom järnvägsbommen vid Piren i centrala Jönköping inte fungerar som den ska. Hon berättar själv vad som hände den gångna helgen:

"Bommen hade just fällts ner. Efter en stund hade det samlats mycket folk som skulle över men det kom inte något tåg på flera minuter. Några män blev otåliga och gick då under bommen och passerade spåren. En dam sa att det var likadant häromdagen. Inget tåg kommer och bommen är nedfälld en lång stund. Hon gick också under bommen och över spåren. Nu började även familjer med småbarn och barnvagnar att ta sig under bommen och över spåren. Själv gick jag bort till broövergången till stationen. När jag var uppe på bron såg jag att ett tåg var på väg in. Bommen hade nog varit nedfälld i 15 minuter då. Tåget var väl försenat men bommen fälls väl efter den fasta tiden. Något fel är det som kan vålla svåra olyckor om det inte åtgärdas genom att tiderna synkas bättre. På stationen var allt stängt så det gick inte att meddela någon om det som hänt", säger personen, som vill vara anonym.

”Stor risk och fara”

Jörgen Borggren, chef för underhåll av järnvägar på Trafikverket, känner inte till att det är något fel på den här järnvägsbommen. Han uttalar sig därför om vad som gäller generellt för bommar.

Annons

– Det kan vara ett fel i anläggningen, och då är det en säkerhetsåtgärd att bommen går ner. Om en bom inte går upp igen beror det på växlar på bangården. Vi gör allt för att det inte ska hända något sådant här och vi har fullständig koll, men det styrs från centralerna och det kan hända att man missar något, förklarar han.

Borggren uppmanar till försiktighet och poängterar att man aldrig ska passera spåren, oavsett hur länge bommen är nedfälld.

– Det är en stor risk och fara, så det ska man absolut inte göra, säger han.

Är det ett vanligt fenomen att bommar inte fälls upp igen?

– Nej, det är inte så väldigt vanligt. Men visst förekommer det, och det är jättefarligt om man passerar järnvägen under tiden.

Hur ska man agera om bommen inte fälls upp?

– Ofta finns det ett nummer där man kan ringa och göra en felanmälan.

Fungerar för det mesta

En person som jobbar i en av bodarna i närheten av järnvägsbommen vid Piren upplever att den fungerar som den ska för det mesta. Men det händer att bommen är nedfälld under längre tid emellanåt, framför allt när två tåg ska passera, och att folk då går under bommen eftersom de inte orkar vänta.