Annons

Jnytt har skrivit ett antal artiklar angående ett svartbygge vid ett sommarstugeområde i Jönköpings kommun.

Under oktober förra året var ärendet uppe i stadsbyggnadsnämnden första gången. Då fastslogs det att en gäststuga och ett garage på sjötomten är ett svartbygge och att nämnden inte ville ge bygglov i efterhand.

Den berörda personen överklagade och när ärendet togs upp fattades ett nytt beslut. Bygglovet beviljades i efterhand när byggaren gick med på att minska garaget, något som nu får grannarna att reagera.

Reagerar på beslutet

– Beslutet är taget på fel grunder och det har varit sådana svängningar i det. De fick avslag och skickade vidare till länsstyrelsen. Men de hade ingen motivering att gå på, så de skickade tillbaka ärendet, säger en av grannarna till Jnytt.

– Det är beslutsgången vi är kritiska till. Att man inte har följt plan- och bygglagen och de regler och riktlinjer som finns. Det är det vi vill förklara, i ärendehanteringen har det mesta gått snett till. Det finns regler som ska styra detta och de har man inte hållit sig till och det är ju något kommunen vill att vi ska göra, fortsätter de.

Annons

Grannarna säger att de tycker tjänstemännens utredningar är bra när de kommer fram till att garaget är för stort, för högt och för nära tomtgränsen.

– De kommer fram till allt det, sen gör de en saltomortal och tillstyrker bygglov ändå. De hade med all säkerhet inte tillstyrkt bygglov om det hade sökts innan bygget, ska man då göra det efter? Det blir speciellt och skickar signaler att det är okej att göra så här, det är fritt fram att bygga först och söka bygglov i efterhand.

"Han fokuserar på grannrelationerna"

Grannarna säger att de även reagerat på stadsbyggnadsnämndens ordförandes, Anders Samuelsson (C), uttalanden till Jnytt.

– Han fokuserar på fel saker, på grannrelationerna. Det är väl ändå inte avdelningens del att prata om? Sen säger han att det handlar om att de ska sänka byggnaden, men beslutet berör ju om att de ska korta huset i djup. Han säger ju fel, menar grannen.

– Vi vill inte vara i konflikt, vi är inte vana vid detta och det har tagit på vår hälsa. Men vi har tyvärr inte alls samma tilltro till demokrati och rättsväsende längre.

De berättar att det inte har skickats ut något grannbrev angående byggnationen. Dessutom upplever de att måtten grannen anger är felaktiga.

– Det finns ingen tilltro från nämnden till kommunens egen kartavdelning. De väljer istället att tro på den som missat att söka bygglov. Både vi och markägaren har försökt göra oss hörda, men ingen bryr sig om vad någon säger. Gång på gång skrivs felaktiga mått. Vi har sagt att vi tycker att de själva får komma ut hit och mäta.

Hur är stämningen i området?

– Vi har inte pratat med dem på länge. De var och gick på sin tomt i somras och vi på vår, men vi pratade inte med varandra. Sen är det ju inte vi grannar som ska avgöra det här. Det måste överlåtas till experterna, men de följer ju inte reglerna och fokuserar på fel saker. De pratar om grannsämja och om att justera byggnader, men följer inte reglerna.

Grannarna har bestämt sig för att överklaga beslutet till länsstyrelsen. De berättar att de kommer ta det så långt de kan. Även om det har varit en jobbig tid.

– Jag har velat sälja, för det här är inte kul. Men mina barn sa att vi absolut inte kan sälja huset.

Läs även: