Annons

Igår, onsdag, inleddes Elmia Scandinavian Horse Show. Men du kan vara lugnt, mässan håller på ända till söndag så du har fortfarande gått om tid på dig att besöka Elmia och titta på tävlingar och utställningar innan det är slut.

– Vi har jobbat mycket med att det ska vara ett tight arrangemang. Att det ska vara en närhet till allt. Det är därför utställningen är i precis anslutning till framridningsbanan, säger Alexandra Rönnqvist som är kommunikationsansvarig på mässan.

Tävlingar i båda hallarna

I Elmias A- respektive B-hall kommer det hållas både hopptävling och dressyr. Dessutom kommer det vara 120 utställare på plats.

På hopptävlingsbanan är den stora höjdpunkten på torsdagskvällen. Detta när Volkswagen Grand Prix avgörs, med en halv miljon kronor i vinstpotten. Till start i den tävlingen kommer svensk hoppelit som exempelvis Henrik von Eckermann, Peder Fredricsson och Rolf-Göran Bengtsson.

– Det är många av de största namnen, även bland internationella ryttare. Det ska bli jättespännande att se dem här. Det finns stora prispengar som man kan vinna och det är en prestigefylld tävling, berättar Rönnqvist.

Även Baryard-Johnsson tävlar

Annons

Bortsett från ovannämnda profiler kommer dessutom Malin Baryard-Johnsson också tävla under mässan. En av anledningarna till att de stora stjärnorna kommer till tävlingarna är den sand som det rids på.

– Tävlingen hålls på fibersand. Det är samma typ av sand som man använde på OS och den är av hög kvalitet. Det är därför vi får de stora ryttarna att komma hit. Sanden är viktig för dem.

Förberedelserna drog igång med full fart så fort lantbruksmässan var slut i söndags. Alexandra Rönnqvist berättar att det har varit många som har lagt ner mycket tid på att allt ska hinnas klart.

– Vi har haft ett ganska tight tidsförhållande och det är många som slitit för att få det i bästa skick. Det har varit några intensiva dagar och det dyker upp saker på vägen. Det var ett tag sedan vi hade hästarrangemang på Elmia, men vi känner oss trygga. Det kommer att gå bra.

Sålt 10 000 biljetter i förköp

Ungefär 10 000 biljetter har sålts i förköp och Elmia förväntar sig många besökare.

– Det är svårt att säga hur många som kommer att komma. Vi hade Nordiska häst på 90-talet men det har hänt saker inom ridsporten sedan dess så det går inte riktigt att jämföra. Men jag tycker det är kul att hästarna är tillbaka på Elmia, säger Rönnqvist.

19:00 inleds Volkswagen Grand Prix men även under fredag, lördag och söndag är det flera stora tävlingar, framförallt inom dressyr.