”Dagens invandring går inte att motivera varken ekonomiskt eller humanitärt, den motverkar inte lidandet på ett globalt plan utan medverkar snarare till ett ökat lidande inom Sveriges gränser. Dessutom leder en fortsatt invandring av etniskt främmande människor på sikt till ett oönskat befolkningsutbyte där svenskarna steg för steg förlorar sitt eget land.”
Så skriver det högerextrema Svenskarnas Parti på sin hemsida.
Nu vill partiet etablera sig i Jönköping och inför kommunvalet i september kommer det att bli möjligt att rösta på partiet lokalt. Kenth Johansson toppar listan.

Menar att de inte är rasister
- Svenskarnas Parti jagar inte raser på något sätt. Det är inte heller nazistiskt. Vad nazismen är, det är inte ens intressant. Det som hände från 1920-1945, där ska vi lära och inte ta efter. Det som hände då är djupt tragiskt. Det är inte så man vinner folks kärlek eller gemenskap genom att ta död på vissa sorters folk – det är inte intressant. Jag anser inte att vi är ett rasistiskt parti, och vi är inte ett nazistiskt parti som media vill måla upp oss som. Vi har en politik som är icke rumsren, det kanske inte är populärt hos alla människor, säger Kent Johansson.

Partiet skriver att människor som inte är så kallat "etniskt svenska" inte få rösta. Inte heller bli svenska medborgare.
Är du ändå förvånad över att ni kallas ett nazistiskt parti?
- Svenskarnas Parti har en politik som kan anses vara icke rumsren, det är en del. Många retar sig på att det står i partiprogrammet att man ska ha ett etniskt ursprung. Det är lite luddigt, vad etnisk är. Det är en diskussionsfråga.

Tidigare Sverigedemokrat
Kent Johansson har ett förflutet som medlem i Sverigedemokraterna, men han gick ur partiet för fyra år sedan. I tre år har han varit medlem i Svenskarnas Parti, det senaste året har han varit mer aktiv. På andra plats på kommunvalssedeln i Jönköping står 35-årige Peter Furhäll.
Vad kan ni tillföra i Jönköpingspolitiken?
- Ska man vara realistisk kommer vi troligtvis inte in detta året, säger Kent Johansson som också säger att han är väldigt intresserad av skolpolitiken.

Stökig demonstration
Svenskarnas Parti demonstrerade så sent som 1 maj 2013 i Jönköping. En demonstration som blev väldigt uppmärksammad på grund av allt bråk och alla stökigheter.
- Polisen gjorde en enormt bra insats. Motdemonstranterna gjorde bort sig. Hade de inte använt våld hade det säkert blivit trevligare för alla parter. Att folk skriker saker stör mig inte, men när man börjar kasta saker och försöker skada, då har det gått för långt, säger Kent som själv fått sitt hus vandaliserat genom att någon klottrat ”Här bor en nazist” och ”AFA ser dig, Kent”.

Fotnot: Partiet kandiderar även i Vaggeryds kommun och Nässjö kommun.