Delar av norska och svenska landslaget är på plats, det är även brottare från Estland, Lettland och USA. Under lördagen drog cupen, som är en grand prix tävling igång.

– Egentligen kan man säga att detta tillsammans med SM är ett kval för vilka som får representera Sverige internationellt, säger Joakim Knutsson.

Vill fortsätta växa

Annons

Antalet brottare i Vättercupen är fler i år jämfört med 2016, men Knutsson hoppas att cupen ska växa sig ännu större nästa år.

– Det ligger en vecka för tidigt i år, nästa år ska vi ha det vecka två och då vet vi att det blir ett par brottare till. Då kommer vi ligga precis på gränsen innan det är fullt. Så förhoppningsvis är det den största tävlingen fem år i rad.

Hur mår brottningen lokalt?

– Det känns som att sporten är på väg tillbaka, vi är grunden till mycket annat. Vi tränar hockey- och fotbollslag bland annat.

– Brottningen har hård konkurrens av andra kampsporter, det finns mycket att välja på. Den är bra på så sätt att allt du behöver är gymnastikskor, linne och ett par shorts. Sen är det svårt eftersom det tar tid att bygga teknik med ungdomarna. Det tar 3-4 år att lära sig och så ska kroppen vänja sig och så vidare.