Annons

Sång och musik mötte den som klev in på Södra Vätterbygdens folkhögskola, SVF, i går. Det var skolans musiklinjes kör, SVF-kören, som uppträdde och eleverna gav därmed ett prov på det de gör om dagarna.

Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson

I kören, som leddes av Ove Gotting, deltog personer som går både första och andra året på linjen.

En gång om året

Uppträdandena varvades med information om skolans olika linjer.

– Vi har öppet hus en gång om året. Det har blivit en tradition. Tanken är att kunna presentera all våra linjer och det är lite roligt att vi kan varva det med sång och musik från vår musiklinje, säger rektor Anders Georgsson.

Förutom musiklinjen finns bland annat journalistlinjen. Peter Johnsson, lärare och linjeledare, menar att journalistiken är viktigare än någonsin i tider då Donald Trump pratar om "fake news”.

Annons

– Vi har utbildat 1 000 journalister genom åren och flera av mina elever ser jag i tv, hör på radion eller ser att de jobbar på tidningar. Journalisternas viktigaste uppgift är att granska makten, förklarar han för besökarna.

Skillnad på gymnasiet

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens folkhögskola har funnits sedan 1919 och firar därmed snart 100 år. I dag ..

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens folkhögskola har funnits sedan 1919 och firar därmed snart 100 år. I dag är skolan en av de största i landet med sina drygt 300 elever per år.

Skolan har sex linjer med olika inriktningar. Journalistlinjen, grafisk form och kommunikation är yrkesutbildningar. College-, musik- och bibellinjen är intressestyrda linjer och det finns även den högskoleförberedande linjen som kallas för allmän kurs.

Allmän kurs är den största linjen.

Samtliga utbildningar har också olika inriktningar.

Hälften av skolans elever bor på skolans internat.

En av besökarna under dagen var Malin Wennerblad från Värnamo. Hon besökte skolan tillsammans med kompisen Sofie Wilhelmsen, som går allmän linje på skolan.

– Det bästa med skolan är lärarna. De bryr sig så mycket och så tycker jag att det är bra att det finns en sådan bredd när det gäller allmän kurs, berättar Sofie Wilhelmsen, som också är från Värnamo.

Malin Wennerblad tog ett informationspapper om musiklinjen och ett om allmän linje.

– Skolan hade inte lika mycket språk som jag hade hoppats på, men det är ändå alltid roligt att gå på öppet hus, säger hon.

Daniel Wellander, som går allmän linje på skolan, hjälpte bland annat till med att dela ut fika till besökarna. Själv är han mycket nöjd med skolan.

– Det är stor skillnad på att gå gymnasiet. Här är det mer individanpassat, menar han och får medhåll från Fina Szöke Rosengren, som går samma linje:

– Lärarna här har mer förståelse för livet, säger hon.

Missa inte filmen där SVF-kören uppträder på öppet hus-dagen.