Annons

Det var välfyllt, om än inte fullsatt, när spelarna äntrade isen och matchen drog igång i Kinnarps Arena. HV, med fem raka segrar innan landslagsuppehållet, har siktet inställt på seriesegern när grundserien nu ska spelas klart.

Efter ungefär halva den första perioden fick HV chansen i matchens första powerplay. Laget satte hårt tryck mot Mantas Armalis och var nära ett par gånger både genom första och andra uppställningen.

Men några mål blev det inte och istället skulle Skellefteå ta ledningen när de fick spela fem mot fyra. Joakim Lindström spelade till Emil Djuse som sköt från blålinjen, pucken gick in bakom en skymd Jonas Gunnarsson.

HV gjorde en rätt bra inledningsperiod och vann skotten med 10-4, men det var gästerna som hade ledningen i paus.

– Vi gör en jättebra första och den vinner de ändå. Sen tycker jag inte att det är bra alls i andra perioden. Det slarvas för mycket och vi är övermodiga, vi nöjer oss inte med det enkla utan försöker något extra. De vinner puck och vi får några långa byten, sen är de effektiva idag, säger Markus Ljungh till Jnytt.

Annons

Tillknäppt mittperiod

Under de inledande minuterna i andra perioden parkerade HV i bortalagets zon, men Skellefteå försvarade sig väl och släppte inte till några farliga målchanser. Underhållningsvärdet sjönk rejält under periodens gång och det skapades inte många heta chanser.

Skellefteå var dock nära 0-2 i mitten av perioden, men Jimmie Ericsson fick se pucken studsa över hans klubba när han bara skulle stöta den i mål.

Perioden gick mot sitt slut och HV hade fortsatt svårt att skapa målchanser, då snappade Mattias Tedenby upp pucken i en spelvändning och skrinnade iväg i ett friläge, Armalis räddade men släppte retur. Den störtade Markus Ljungh fram på och tryckte in kvitteringspucken. Målet blev det enda i en tillknäppt mittperiod.

Otäcka smällar

Markus Ljungh var bandagerad både på knät och handleden.
Foto: David Wreland

Efter 3:58 i den tredje perioden åkte målskytten Ljungh på en riktigt otäck smäll. HV-spelaren tacklades i ryggen en bit från sargen och dundrade rakt in i planket. Skellefteås Fredrik Lindgren åkte på 5+20 minuter för boarding. Ljungh kunde dock spela vidare. Efter matchen mötte Ljungh media, bandagerad både på handleden och vid knät.

– Det är dels från tacklingen och så fick jag ett slagskott på handleden. Det är lite blåmärken, men det är så det ska vara säger väl alla. Jag är glad att det gick så bra som det gjorde, man vet aldrig vad som kan hända vid sådana lägen, säger Ljungh som inte kände någon smärta i huvud eller nacke.

– Nej, tack gode gud. Jag blev glad när jag kände att jag var okej. Det är alltid läskigt att flyga in i sargen med huvudet före, det var knät och näsan som fick känna på det.

Hur ser du på situationen?

– Jag har ett försprång på honom och känner att han jagar mig, jag försöker ta pucken och får en knuff i ryggen.

HV lyckades inte alls i det efterföljande powerplay-spelet och när Mattias Tedenby visades ut blev det istället spel fyra mot fyra i de avslutande två minuterna på Lindgrens femminutare. I spel fyra mot fyra tog gästerna ledningen.

Matchfakta

HV71-Skellefteå AIK 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (16:00) Emil Djuse (Lindstr..

Matchfakta

HV71-Skellefteå AIK 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (16:00) Emil Djuse (Lindström, Ericsson)

Andra perioden: 1-1 (16:16) Markus Ljungh (Tedenby, Thuresson)

Tredje perioden: 1-2 (7:18) Joakim Lindström (Holloway), 1-3 (12:07) Albin Eriksson, straff.

Skott: 31-18 (10-4, 6-7, 15-7)

Utvisningar: HV, 2x2 SAIK, 2x2, 2x5, 2x20

Publik: 6 657, Kinnarps Arena

Laguppställning HV71:

Målvakter:

Jonas Gunnarsson (Felix Sandström)

Backar:

Mikko Lehtonen–Nils Andersson

Kristofer Berglund–Didrik Strömberg

Alexander Ytterell–Markus Lauridsen

Martin Fehervary

Forwards:

Mattias Tedenby–Markus Ljungh–Andreas Thuresson

Simon Önerud–Joakim Andersson–Robin Figren

Oscar Sundh–Anton Bengtsson–Johan Johnsson

Christoffer Törngren–David Gustafsson–Isac Brännström

Sebastian Wännström

Markus Lauridsen förlorade en sargduell mot Bud Holloway och Joakim Lindström blev lämnad ensam framför kassen. Därifrån stänkte han in in 1-2 med ett distinkt direktskott.

När det återstod 7:53 fick Skellefteå straff när Martin Fehérváry stoppade en bortaspelare med otillåtna medel i ett friläge. Publiken visade med all tydlighet vad de tyckte om domslutet genom högljudda burop. Straffen förvaltade Albin Eriksson på bästa sätt och gjorde 1-3.

Skellefteå åkte på ytterligare ett matchstraff när det återstod knappt fem minuter. Denna gång var det Andreas Wingerli som tacklade Tedenby i ryggen. Markus Ljungh säger att han inte upplevde någon frustration i HV-lägret efter de dubbla smällarna.

– Jag vet inte, jag tycker mest vi kan fokusera på vad vi får ut av det. Men det är en hård sport och saker kan hända, vi tog inte vara på chanserna vi fick heller.

"Det är frustrerande"

Markus Ljungh kunde spela vidare efter smällen.
Foto: David Wreland

Även i detta långa powerplay-spel drog HV på sig en utvisning som grusade en fin möjlighet att ta sig in i matchen. Nu var det Simon Önerud som drog ner en motståndarspelare och visades ut.

– Det är frustrerande, vi vill inte ta utvisningar när vi spelar powerplay. Vi behöver ha tålamod och koncentration med puck, nu tvingar vi oss fram och slänger oss efter puckarna. Det gör att vi hamnar i konstiga situationer, säger Ljungh.

Det gjorde att HV inte fick till någon forcering värd namnet och laget kammade noll i seriens omstart.

– Vi får gå igenom imorgon vad vi kan göra bättre. Den här matchen är vi inte alls nöjda med och vi kan bättre. Som tur är har vi två matcher kvar den här veckan, avslutar Ljungh.

Jnytt-TV: Jonas Gunnarsson om hur han upplevde matchen i ena klippet och presskonferensen med tränarna i det andra.