Annons

Går det att tävla i ridsport utan att använda sig av en riktig häst? Ja, i alla fall om entusiasterna inom käpphästridning får säga sitt.

Och för Jönköpingsborna finns det nu en chans att få bevittna en tävling inom den nya trendgrenen när tvillingsystrarna Maja och Molly Schönberg, 11, anordnar en käpphästtävling på Samset på lördag.

– Det här är den andra tävlingen som de anordnar. De anordnade en i början av juli också, säger mamma Åsa Schönberg.

60 starter

Totalt 18 barn har anmält sig och omkring 60 starter i de olika grenarna kommer att genomföras.

Tävlingen inkluderar tre hopptävlingar där ekipagen ska ta sig runt banan på så få fel som möjligt, bäst tid och höjdhopp. Dessutom anordnas en dressyrtävling.

Det är systrarna själva som anordnat tävlingen men de har fått hjälp av mamma med en viktig detalj.

Annons

– Jag fick göra rosetterna. Och det är ju ganska många eftersom det är många starter, säger Åsa Schönberg.

1 300 följare på Instagram

Käpphästridning har bara på kort tid vuxit till en ny innesport i Sverige. Enligt Svenska dagbladet fanns det förra året omkring 10 000 utövare.

Så sent som i augusti anordnade Vissmålen kval för att kunna tävla i käpphästgrandprix under den kommande stortävlingen Scandinavian Horse Show på Elmia i oktober.

Och att intresset för den nya sporten ökat märks inte minst hemma hos familjen Schönberg.

– Min ena dotter (Molly) har nästan 1300 följare på sin Instagram. Det är så hon har marknadsfört tävlingen. Det är hennes största intresse. Vår riktiga häst kommer i andra hand nu, säger Åsa Schönberg.