Det var lite på vinst och förlust som jag valde att ta kontakt med Tim Widing, Jönköpings kanske största framtidslöfte inom golfsporten. Efter ett nyligen avslutat pojk-VM i Japan gick redan under lördagen planet till Finland för lag-EM. Men egentligen borde jag kanske inte bli det minsta förvånad över svaret jag får.
– Du kan komma när du vill. Jag är på golfbanan hela dagen, svarar han på min fråga om vi eventuellt skulle kunna träffas under fredagen.
Men vi får väl ta den här historien från början. När Tim växte upp blev han meddragen till golfbanan av sin pappa, men något vidare intresse för sporten hade han egentligen aldrig. Det var först bra många år senare, efter ett par år satsandes på ishockeyn i HV71, som han föll för sporten han nu lägger ner varenda vaken sekund på.
– Jag bodde nära och hade många kompisar som spelade. Men det var först när jag var 14 som jag började satsa, förklarar han.

Foto: Victor Abrahamsson
Foto: Victor Abrahamsson

Annons

Börjar bli mästerskapsvan
Det har nu gått blott fyra år sedan den där dagen då golfen tog över hans liv, och utvecklingen har gått i en rasande fart sedan dess. Hittills har han hunnit med att ta både EM-silver och VM-silver. Dessutom har han mottagit Annika Sörenstams stipendium. Inte illa för en kille född 1997.
– När man utvecklas så mycket och ser resultat vill man bara spela mer.
Hur tidigt kände du att du kan gå riktigt långt?
– När jag började satsa var jag inte alls i toppen, och jag har egentligen aldrig varit bland de allra bästa. Det är först nu de senaste åren som det har börjat gå bra, säger han och fortsätter:
– Jag har alltid känt att om jag bara jobbar på och har träningsvilja så kommer jag gå långt. Och det har jag ju gjort nu.
Ja, det kan man minst sagt säga. På tisdag inleds lag-EM för pojkar i Finland. Och Tim, han börjar bli mästerskapsvan.
– Ja, det har blivit en del mästerskap. Det är fruktansvärt kul, framför allt nu när vi tävlar i lag och spelar för varandra.

”Mitt livs bästa runda”
Efter silver i både EM och VM är det inte längre någon hemlighet att Tim Widing nu siktar på den ädlaste valören, vilket han var tydlig med redan efter VM-silvret i Japan.
– Vi har ett bra lag och kom ju tvåa på VM. Så nu går vi för guld, helt klart.
Känns det som att det är dags för ett nu?
– Ja, absolut. Nu är det dags känner jag.
Hur är formen då, nu direkt efter VM?
– Jag gjorde mitt livs bästa runda igår (torsdag) när jag spelade här. 64 slag, minus åtta. Det kändes väldigt bra, förklarar han.
Har du hunnit landa efter VM än? Det blir mycket resande…
– Ja, det tar på krafterna men samtidigt är det precis det här som jag vill hålla på med. Jag lever mitt drömliv och trivs väldigt bra. Att få se och uppleva mycket nytt samtidigt som jag får göra det jag älskar, spela golf, det är svinkul, säger Tim.
Jag funderar ofta på hur många timmar som ligger bakom en framgångsrik idrottskarriär. Och kanske framför allt på hur mycket annat som går förlorat under resans gång. Men när det kommer till Tim Widing känns det inte ens som en fråga värd att ställa. Den här killen har en hopplös romans med sporten han älskar.
– Det blir väl fem timmar golf per dag under en vanlig skolvecka. Sedan fysträning utöver det, redogör han.
För en som aldrig har upplevt den där känslan att verkligen brinna för något, kan det låta som hejdlöst många timmar för att träffa en boll med en klubba. Men Tim, han hittar alltid motivationen.
– Det kanske blir lite mycket ibland, men då gäller det att försöka göra någonting annat bara för att komma bort. Men jag tröttnar aldrig, det är det här som jag vill göra.

Stora drömmar
Vi blickar ut över golfbanorna framför oss. Solen värmer, svetten rinner.
– Det här är mitt hem, förklarar Tim.
Och det ser även ut att bli det i många år framöver. Fast kanske inte just på A6 Golfklubb...
– Jag har redan gjort en muntlig överenskommelse med ett college i San Fransisco för att kunna börja där 2016, berättar han.
Allt annat än golf kommer i andrahand?
– Ja, jag åker dit för att kunna spela golf året om på bra banor.
Hur långt kan din satsning bära?
– Det tar ju inte stopp här får man hoppas. Jag vill vinna de stora tävlingarna, samtidigt som jag vill leva ett friskt och hälsosamt liv så att jag kan hålla på länge.
Vad är din största dröm?
– Det är att få spela Ryder Cup och vinna någon Majors. Ingen svensk har ju vunnit det än så… Det vore ju kul, säger han och skrattar.
Då lovar jag att vi träffas här uppe igen.
– Ja, haha.

JnyttTV. Hör vad Tim Widing tänker kring lag-EM:

Fakta

Namn: Tim WidingÅlder: Fyller 18Bor: Helsingborg och JönköpingAktuell: Ska spela lag-EM i golf ..

Fakta

Namn: Tim WidingÅlder: Fyller 18Bor: Helsingborg och JönköpingAktuell: Ska spela lag-EM i golf för pojkar