Victor Carlén och Cajsa Elm går tredje och sista året på Sandagymnasiet i Huskvarna. De pluggar ekonomi och har slagit sina påsar ihop när det var dags att dra igång ett UF-företag. Vad de också har gemensamt är att de har en målinriktad och ambitiös idrottssatsning.

Carlén spelar i Hallbys utvecklingslag, och Elm är u-landslagsspelare och en stortalang i JIK som är nykomlingar i Superligan.

Säljer skärbrädor

Företaget, som går under namnet Transcher Design, säljer skärbrädor. Skärbrädor med fack, där användaren kan hålla isär restprodukterna från det som ska ätas. De har även riktat in sig mot att sälja designade skärbrädor.

- Vi funderade lite på vad vi skulle göra innan sommaren men kom inte på något. Men efter sommaren hittade vi en bild på en skärbräda där det gick att fälla ut ett fack och lägga avfallet där och då tändes det en idé. Ingen av oss hade sett en typ av skärbräda där det var två hoplimmade brädor med ett hål att lägga avfallet i, berättar Elm, och Carlén fyller i att försäljningen kommit igång bra och att de än så länge inte stött på några negativa reaktioner av kunder.

Annons

- Det är något som underlättar. Det är många som har undrat vad facket är och det är roligt att förklara. Det har gått bra än så länge, säger Carlén.

"Idrotten inte i skymundan"

Att driva ett UF-företag är tidskrävande om det ska bli bra. Affärsplan, kontakt med samarbetspartners och bank samt marknadsföring och bokföring. De säger att det unga företagandet är en bra lärdom att ha med sig och att det är något att tänka på varje dag. Men det innebär inte att idrottandet kommer i skymundan.

- Inte i skymundan, men det gäller att planera dagarna efter det. Ibland åker vi båda direkt från skolan till träning och det gäller att hitta timmarna på dygnet vi kan jobba, resonerar Carlén.

- Det är en balansgång. Att satsa på detta så mycket som möjligt, men även på idrotter, fyller Elm i, och fortsätter:

- Vi har löst det bra. Vissa dagar blir det bara tid på sport för att kunna prestera. Man få trixa lite med tiden, men det är jag van vid. Även om detta tar mycket mer tid än vanligt skolarbete. Samtidigt är det skönt, att kunna planera lite som vi själva vill.

Vad från idrottandet har ni med er i ert företagande?

- Främst samarbetet, svara Carlén och utvecklar:

- Vi har gått i samma klass i tre år, även om vi kanske inte hängt innan. De trodde vi skulle välja att vara med våra bästa kompisar men vi kände istället att vi kunde lära känna varandra och utvecklas bättre. Det är så det funkar i idrotten, du får nya lagkamrater och tränare hela tiden som det gäller att lära sig samarbeta med.

Cajsa Elm håller med, och fyller i om vikten av noggrannhet.

- Det är noga med kalkyler och försäljning och man måste ta tag i det, och precis som i idrotten måste det vara perfekt om det ska lyckas. Det går inte att skita i träningen, då blir det inte bra. Du måste springa runt konan varje gång. Du får inte fuska.

Inte påverkat synen på idrottandet

För idrottarnas idrottande är Elm tydlig med sina mål - hon ska spela u-VM i vår och bara bidragande och få speltid i JIK. Carlén är medveten om att hans resa till Hallbys a-lag är lång, med många duktiga och unga spelare i klubben.

Och även om företagandet hittills inte påverkat hans syn på idrottandet är han medveten om att det kan bli så.

- Inte just nu, men i framtiden kanske. Företagandet har varit extremt kul, och fortsätter det vara så kanske man får släppa sina andra drömmar, avslutar Victor Carlén.

Cajsa Elm och Victor Carlén startade i höstas upp ett UF-företag.
Foto: Erik Boström