Sommarmötena har arrangeras i ett 50-tal år och platsen vandrar runt mellan nio olika områden i länet. I år var det Tveta-områdets tur dit Jönköpings kommun tillhör, och arrangörerna kände genast att Tenhults naturbruksgymnasiums jordbruksanläggning i Klevarp skulle bli en passande plats.

– Vi letade efter gårdar som har en passande miljö. Dels måste jordbrukaren känna att de kan sätta av tid för arrangemanget och dels måste det finnas ett lämpligt utrymme att vara på. Eftersom skolan är van vid att ha kosläpp då det kan komma uppemot 500 besökare, så kändes det som en bra plats, berättar Birgitta Andersson från Hushållningssällskapet.

Över 120 utställare

Att det finns bra vägar till gården och plats för uppemot 2 500 bilar var en annan faktor i sammanhanget liksom att det skulle vara en gård som är en god ambassadör för de gröna näringarna.

Annons

– Jag sa ja direkt när vi fick frågan. Det känns jättekul och var inget att fundera över, säger Ola Lundmark, verksamhetschef på Tenhults naturbruksgymnasium.

I år väntas det komma över 120 utställare, vilket är rekordmånga. Programmet under lördagen har fyra olika inriktningar; skog, fält och entreprenad, djur och mat.

Tårtbakning på scen

Inom inriktningen skog finns det bland annat en programpunkt där batteridrivna sågar och drönare visas, vilket är ny teknik på marknaden. Inom fält och entreprenad blir det maskinvisning med gödselhantering och annan ny teknik som visas upp.

Matdelen är den del som är mest konsumentinriktad. Årets matentreprenör kommer att utses och Länsförsäkringar Jönköping delar ut det nyinstiftade priset till en lokal matentreprenör. Konferencier kommer Håkan Eng att vara.

Anna Säll, silvermedaljör i EM Unga bagare och bördig från Tenhult, kommer att baka tårtor på en scen som sätts upp på gårdsplanen och hon kommer även att ge tårttips till besökarna. Cirka 25-30 matutställare finns på plats och har med sig alltifrån marmelad till korv.

Landshövdingen kommer

Inom kategorin djur kommer det att bli koutställning, tävling i showmanship dit 60 djur är anmälda, fölmönstring, vallhundsuppvisning och hästuppvisning av olika hästrasers användningsområde.

På plats under dagen finns bland annat landshövdingen och många av utställarna uppges vara lokala.

– Uppemot 1 000 personer är engagerade på olika sätt under dagen och det blir också en mötesplats för gamla elever som gått på skolan, berättar Birgitta Andersson.

Det blir också ett tillfälle för skolan att visa upp vilka olika typer av yrken som det går att bli eller vidareutbilda sig till efter att ha gått på skolan.