Jönköpings kommun projekterar för nya förskolor på Kungsängen och Rosenlund, och i budgeten har det avsatts pengar för konstnärlig gestaltning. Därför har kommunen utlyst en tävling där vinnaren får göra konstverket till utomhusmiljön.

– Kommunen jobbar med enprocentsregeln. Varje gång kommunen själva bygger något går en procent av kostnaden till konst, och så har man gjort länge när man gör offentlig konst till utomhusmiljöerna, förklarar Filip Zezovski, som tillträdde sin tjänst som konstintendent på Jönköpings kommun i oktober förra året.

Tre personer väljs ut

– Eftersom det byggs mycket skolor, äldreboenden och kontor kommer regeln att tillämpas många gånger inom några år. Kommunen har 60-100 projekt de kommande åren, och det satsas enorma pengar på konst. Nu går vi ut med två mindre projekt för att titta på processen och utvärdera det.

Annons

Kommunen har gjort en utlysning på sin webbplats, och du som är konstnär, formgivare, arkitekt eller motsvarande kan skicka in en intresseanmälan fram till 17 januari (Rosenlund) och 31 januari (Kungsängen). Därefter väljer en arbetsgrupp ut tre personer som får betalt för att göra en skiss, och slutligen utses en person som får göra konstverket.

"Farligt men spännande"

– Det är farligt men samtidigt spännande att konstnärerna kan komma på något som vi inte ens har tänkt på. Det är något vi hoppas på. Vi vill ge konstnärlig frihet, säger Filip Zezovski.

– Vi hoppas att det här ska vara barnens tidigaste koppling till konst, det blir något som de kan ta del av dagligen och inte vara rädda för.