Annons

Trots allt så är Jönköping fortfarande staden i mitt hjärta. Med ”trots allt” syftar jag på alla kulturhus våra politiker låtit riva genom åren och alla konstiga beslut som tagits. En hel del kloka och framsynta idéer har förkastats och det är mer än en som sätter likhetstecken mellan Jönköping och Grönköping. Riktigt så långt vill jag väl inte gå men, visst, det ligger lite sanning i den jämförelsen.

Jönköping- Grönköping- Porrköping

Idag tänkte jag skriva lite om den perioden när Jönköping under några år i folkmun blev Porrköping. Alla kanske inte minns det men under ett antal år betraktades vår lilla stad av många som ett syndens näste. Somliga tyckte att det var på tiden att det hände något, andra att det var förfärligt. Vi som körde taxi tjänade pengar.

Skallen satte stan på kartan

Runt 1975 hände det grejer. En man som kallades ”Skallen” Hamnell satte Jönköping på ”porrkartan”. Han öppnade en klubb på Västra Storgatan 4, över konditori Ritz. Där bjöds det bland annat på strip-tease och porrfilm.

Alla blev tagna på sängen, om uttrycket tillåts. Det blev naturligtvis ett herrans rabalder i en stad som många betraktade som frireligiös. Efter en tid fann polisen anledning att avhysa honom. De hittade till slut någon tillämplig paragraf som gav dem den möjligheten.

Men ”Skallen” gav sig inte så lätt. Nejdå, han flyttade helt enkelt med sej ”affärsrörelsen” till annan plats. Det blev en större husvagn som stod uppställd på Östra Strandgatan, på den stora parkeringen där idag Atollens p-hus ligger. Det blev dock inte så långvarigt. Kunderna kanske tyckte att platsen var lite för upplyst och stripporna kanske inte var helt nöjda med arbetsmiljön. Vad vet jag, han lämnade emellertid Jönköping och sökte lyckan på annat håll.

Exclusive …

Annons

Hur som helst, han hade sått ett frö och andra tog vid efter ett tag. I slutet på 70-talet öppnade två nya porrklubbar på Östra Storgatan. En väster om Kilallen och en öster om.

Först ut var Club Exclusive, som låg i ett gammalt trähus, byggt 1877. Det byggdes som bostadshus, men fick annan inriktning 1930, då Emilia Svensson öppnade en matservering där. Hon höll på till 1945. Då köptes huset av Paul Hegnell, som gjorde om det till café. Det fick namnet konditori Österport. Han drev caféet i 23 år. 1968 sålde han huset och en känd bensinmacksföreståndare köpte det, renoverade kåken och startade sedan porrklubb där.

Amor

En tid senare fick han konkurrens. På Östra Storgatan 142, i en liten lokal som på 40-50-talet varit mjölkaffär, startade Club Amor. Deras kommande kunder skulle mjölkas på annat sätt var det tänkt. De som gynnades mest av klubbarna var vi som körde taxi. Det var håll-i-gång till klockan fem på morgonkvisten.

Omkring 1981-82 stängde polisen Exclusive. Man hittade väl, som tidigare, någon paragraf som gick att använda mot dylik verksamhet. Amor behövde de inte ingripa mot eftersom det brann ner och så var sagan slut. Tillfälligt. Ett par år senare startade en liknande verksamhet i Trånghalla. Det såkallade Sextemplet som under några år försökte upprätthålla den ”service” som gått förlorad runt Kilallen.

Sextempel i Trånghalla och Haga

1992 öppnade en man ett liknande ställe på Haga industriområde. Det gick väl så där och om jag kommer ihåg rätt så gick luften ur porrbranschen i mitten på 90-talet. Åtminstone i Jönköping.

Den gamla träkåken från 1877 som under åren serverat både mat/dryck, kaffe och kroppar revs 1982. Ja, hela kvarteret Fakiren revs. Numera är det knappt man kommer ihåg allt som fanns här. Två speceriaffärer (Fribergs och Wickströms), en bensinmack (Shell) samt konditori Österport.

Före ovanstående fanns det mycket annat i kvarteret. Det finns att läsa om i den lilla skriften ”Stadsdelen Liljeholmen” som utgavs 1998. Tyvärr trycktes för få ex. varför den enbart kan lånas på biblioteket.