Jönköping har inte haft en egen öl sedan 1941 då Jönköpings Bryggeri lades ner. Nu har ett nystartat microbryggeri med samma namn valt att återuppliva en av ölerna som kommer tillverkas enligt det gamla orginalreceptet.
Personen bakom bryggeriet, som i nuläget vill vara anonym, menar att det är en hyllning till bygden.
- Jönköping hade en handfull bryggerier under 1800-talet. Det senaste lades ner för 70 år sedan, så vi ville helt enkelt återuppliva traditionen. Ölen kommer bryggas med hantverksmässiga metoder, helt enligt det gamla receptet.

Trenden med mindre producenter
Idén att starta upp ett microbryggeri i Jönköping har funnits länge, och nu har planerna äntligen blivit verklighet. Bryggeriet skriver i ett pressmeddelande att intresset för öl med karaktär i dag är jättestort, samt att trenden går mot hantverksmässigt och småskaligt producerade produkter. I början av juni lanseras den ljusa starkölen i Systembolagets beställningssortiment.

Fakta microbryggerier

Ett microbryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga met..

Fakta microbryggerier

Ett microbryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. De första svenska microbryggerierna etablerades runt 1995. Trenden med microbryggerier kommer från Storbritannien och USA. De svenska microbryggerierna har idag åter vind i seglen, efter en svårare period i början av 2000-talet. Flera av bryggerierna utökar sina produktionsmöjligheter för att möta efterfrågan.Källa: Jönköpings Bryggeri AB

Öl