Sista fredagen i september innebär sedan 10 år tillbaka Forskarfredag. En dag som arrangeras för att uppmärksamma forskning runt om i världen.
I Sverige uppmärksammas dagen på 27 olika orter, bland annat Jönköping och Eksjö och det är för fjärde året i rad som dagen uppmärksammas i länet.
Det är Region Jönköpings län, Jönköping University och kommunerna i länet som står bakom arrangemanget.
Ett 50-tal forskare kommer att berätta om vad de gör och varför de gör det.
– Tanken är att skapa en mötesplats för forskare och allmänhet. Forskare kan då på ett kortfattat och lättbegripligt sätt berätta om sin forskning. Många har en förställning om hur en forskare ser ut och vad den gör, nu kanske man kan få en annan bild av det, säger Maria Nordström, kommunikatör på Jönköping University.

Vanliga människor
På programmet finns bland annat forskarstationer på Campus arena i Jönköping där man riktar sig till skolelever från gymnasium och grundskola. Där kommer forskare berätta om sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt. Men alla är välkomna.
– Temat är; Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Forskare är inte något konstigt och exotiskt, bara det att de har ovanligt spännande jobb, säger Maria Nordström.

Europeisk forskarfest
Det kommer även att bli ett Science after work på Spira, då det blir korta presentationer om forskning från regionen, om till exempel ungdomars drickande, stressade barn samt kändisar och musik inom reklamvärlden.
– Jönköping brukar ligga bra till när det gäller besökarsiffror. Tidigare år har det varit mycket skolklasser men även en del utöver det.
European Researchers Night hålls i mer än 300 städer runt om i Europa och har funnit sedan 2005. I Sverige började man att kalla det för Forskarfredag år 2006. Vetenskap och allmänhet står bakom arrangemanget nationellt.