Annons

Mellan 2015 och 2016 ökade antalet saneringar av vägglöss i Jönköpings län med 79 procent, medan det i landet som helhet har skett en ökning med 20 procent enligt Anticimex. Vägglössen följer många gånger med hem från semestern.

Dvala i ett år


Foto: Christian Gustavsson

Utlandsresor med tillfälliga boende ökar risken för att få med sig vägglöss hem. Under förra året genomförde Anticimex 486 saneringar av vägglöss i Jönköpings län. I hela landet handlar det om 15 121 saneringar.

Vägglöss förflyttar sig genom att lifta med föremål och vandra kortare sträckor inomhus. De kommer fram på natten för att suga blod av exempelvis en sovande människa och om de inte får mat kan de gå i dvala i ett år.

Känner doft av lus

Då det är ett växande problem har det på senare år tränats hundar för att upptäcka vägglöss.

– Med en vägglushund får vi 97 procents träffsäkerhet på att hitta de små krypen. Hunden har en överlägsen förmåga att känna svaga dofter, exempelvis doften av en enda vägglus, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Annons

Vägglushundar är tränade att markera när de hittar vägglöss och vägglusägg. De kan användas både förebyggande och för att säkerställa att en vägglussanering varit framgångsrik. Hundarna som väljs ur för att bli vägglushund väljs efter personlighet snarare än ras och har ofta en bakgrund inom jakt och spårning.

Granska sängen på resanFör att undvika vägglöss kan du ställa väskan högt och långt ifrån sängen när du är ute och reser. Låt kläderna ligga kvar i resväskan och granska sängen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck under sängen eller kring sömmar och skrymslen så kan det vara spillning från vägglöss.

När du kommer hem igen bör du, om det går, tvätta kläderna i 60 grader i minst en timme. Föremål kan också läggas i förslutna påsar och värmebehandlas i 60 grader i torktumlaren. Kontrollera och dammsug också resväskan. Anticimex rekommenderar även att dammsugarpåsen läggs i en plastpåse i frysen i en vecka innan den slängs i soptunnan.