Annons

För några veckor sedan fick min fru och jag vårt första barn. Fredagen den fjortonde oktober är hittills mitt livs mest omskakande dag. En direkt konsekvens av den förändrade levnadssituationen har varit att jag har reflekterat mer över världens permanens (eller snarare icke-permanens), och detta har ytterligare skakats om tack vare presidentvalet i USA. Därför har jag några saker jag vill skicka med min dotter, och alla andra.

För det första, ta hand om naturen. Jag trodde länge att det skulle bli min generations ödesfråga, och om det nu är det så har vi tappat bollen. Det går åt fel håll på många sätt, och jag kan i dagsläget inte se hur vi med teknologiska framsteg ska kunna hinna ikapp det vansinniga konsumtionssamhället som vi lever i. Jag får alltså skicka vidare den till min dotters generation, med skam i kroppen. Bättre blir det inte heller att USA nu har valt en person som anser att klimatpåverkan är en konspiration i kinesisk regi. Samma klimatskeptiska hållning är inte ovanlig i Sverige heller, trots en nästan enig forskarkår i frågan, och trots årtionden av utbildning och folkbildning i ämnet, finns det ändå en skara människor som snarare ser en världsomspännande konspiration mellan ett stort antal forskarlag och ett stort antal stater, än att människan faktiskt har en bevisbart negativ påverkan på klimatet och miljön.

Annons

För det andra, akta er för populismen. I en värld där människor söker eleganta lösningar på komplexa, svåra problem, är det lätt att lösningen blir förenklad eller ibland helt felriktad. Populister tjänar alla sina poäng på det. I Europa och i resten av världen blåser starka högervindar, frontade av populister som lovar förenklade lösningar på komplexa situationer. Demokratins grundvalar riskerar också att krackelera under trycket från populismen, som i slutändan kommer leda till en större inskränkning av våra fri- och rättigheter. Vi tappade bollen här med. Storbritannien gjorde det nu i somras, USA gjorde det förra veckan, Frankrike riskerar att göra det inom kort, och även här i Sverige ser vi att antidemokratiska strömningar ökar i popularitet.

Att vi lever i en tid då fler än 500 uttalade nazister kan marschera och sprida sitt budskap är ett kvitto på dels hur öppet toleranta samhället är mot meningsmotståndare, dels på hur handfallet samhället står inför antidemokratiska rörelser.

För det tredje, bli inte modfälld när allt inte går vägen. Om det är något som förra veckans händelser i USA bevisar är det att trägen vinner. Reaktionen mot USA-valets resultat får dock inte blir samma sorts isolationism som framhålls som en lösning av populisterna. Lösningen måste alltid vara mer demokrati, och mer öppenhet i takt med den ökade globaliseringen. Nu är inte tid att duka under av förtvivlan, nu är tid att stå upp rakt mot de högerextrema vindarna, stabilt på en grund av demokrati, jämlikhet, och frihet, för alla.

Det är dessa tre råd, och en ursäkt, jag vill skicka med dig i livet kära dotter, och alla andra i din generation. Den enda goda utvägen ur gårdagens val i USA vore om Donald Trump hade förlorat ordentligt, för att bevisa att demokratin och öppenheten står över populismen och isolationismen. Istället vaknade vi upp till en betydligt dystrare utsikt än på länge. Det enda vi kan göra är att blicka framåt och göra allt för att sexismen, rasismen, och hatet inte ska trumfa demokratin, friheten, och öppenheten även i Sverige.