Annons

Eric, Adam och Leo är tre smålänningar som har sedan tidiga ungdomsår tränat och tävlat ihop. Under 2016 blev de uttagna till juniorlandslagets träningsgrupper och efter att ha presterat bra på nationella tävlingar i början av säsongen 2016-2017 fick de Svenska Skidförbundets förtroende att representera Sverige vid juniorvärldsmästerskapen. De är tre av sex juniorer som har blivit uttagna trots att de har ett eller två år kvar som juniorer innan seniorklass väntar.

Började med sprint

Annons

Första distansen under JVM var sprint, vilket är Adams specialdistans. Adam och Eric var två av fyra juniorer som fick köra sprinttävlingen. Adam gick bäst och höll till kvartsfinalen, medan Eric åkte ut i kvalet. Nästa distans var 10 km fristil där Leo och Eric fick förtroendet att köra. Leo gick i mål som 25:e man och Eric satsade hårt för att prestera på toppnivå. Tyvärr fick han astmaproblem vilket gjorde att han inte fick tillräckligt med luft på den höga höjden, 2000 möh. När det var dags för skiathlon 20 km masstart så satte Eric färg på tävlingen genom att visa att de blågula färgerna skulle synas i täten. Eric följde klungan med rysk och norsk dominans hela vägen, men kroknade lite på slutet och slutade som 14:e man i mål. Han var fjärde man jämfört med jämnåriga pojkar födda 1998.

Jämnt med täten

Tävlingarna avslutades med stafetter. Planeringen var att Eric skulle starta och växla över till Leo, men Eric vaknade stafettmorgonen med feberfrossa. Adam fick istället förtroendet att starta, men det blev en tuff startsträcka och Sverige var efter från början. Leo som åkte andra sträckan körde jämt med täten och laget som avslutades med Jacob Nystedt och Hugo Jacobsson slutade på en åttonde plats.

Efter JVM väntar nu nationella tävlingar och närmst är det Scandic Cup som kommer att avgöras i Falun den 17-19 februari.

JVM