Det var vid lunchtid på torsdagen som någon kastade in ett föremål som detonerade inne i matsalen på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Vittnen berättade för Jnytt att smällen var väldigt hög och att elever kastade sig bakåt i tumultet som uppstod. Flera elever chockades och klagade även på smärta i öronen efter smällen.

Banger kastades in

- Det handlar om en så kallad banger som kastades in genom fönstret, det säger Mattias Ramsö gruppchef på mängdbrottsgruppen hos Jönköpingspolisen.

En banger är en typ av smällare som kan ge bestående hörselskador och orsaka materiella skador. Vid gårdagens explosion skadades en väska samt golvet i matsalen.

Vet ni vem det var som kastade in bangern genom fönstret?

Annons

- Ja vi har en del uppslag och vi tror oss veta vem det är som kastat in föremålet. Det handlar om elever som går på skolan. Samtidigt med vår polisutredning så gör skolan en egen utredning kring händelsen, så även där kan det tillkomma disciplinära åtgärder.

Skolan har agerat

Och efter incidenten så meddelade Bäckadalsgymnasiet på onsdagseftermiddagen att en elev stängts av.

"Avstängningen sker i enlighet med skollagens 5 kap § 17, där huvudman kan besluta att helt eller delvis stänga av en elev om elevens uppförande inverkar negativt på övriga elevers trygghet och studiero", skriver skolan på sin hemsida. Eleven är avstäng i en vecka inledningsvis men beroende på vad utredningen ger så kan avstängningen bli längre.

Skolan är alltså ganska så säkra på vem som ligger bakom. Nu ska polisens brottsutredning fortgå. Ännu är dock ingen delgiven misstanke.

- Nej inte ännu. Brottsrubriceringen är fortfarande densamma som igår. Misshandel, skadegörelse, samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål, säger Mattias Ramsö. Det handlar ju om unga människor som är misstänkta och då kommer även de sociala myndigheterna att kopplas in.

Tror ni att ni kommer att lösa det här?

- Ja det känns så, det här kommer nog att bli löst ganska snart.