På måndagskvällen är en lång väntan över för J-Södras spelare, ledare och supportrar. Då är det nämligen dags att för den allsvenska premiären borta mot Örebro SK.

– Jag har en ”go” känsla, man vill att det ska kicka igång. Vi har jobbat på hela vintern, och det är en process som fortsätter hela tiden. Nu ser man fram emot att spela tävlingsmatcher, säger Fredric Fendrich, vars lag har haft svårt med målskyttet under försäsongen.

Men i genrepet lossnade det ordentligt. Superettalaget IFK Värnamo besegrades med hela 5-1 på Slättens IP:s konstgräsplan.

– Det är alltid gott att vinna och göra mål, men vi har inte lagt så stor vikt vid om vi har gjort mål. Vi fortsätter att utvecklas.

Ändrat i spelet

I fjol gjorde J-Södra sin första säsong i allsvenskan sedan 1969. ”De gröne” var bottentippade av de flesta men överträffade förväntningarna och säkrade kontraktet redan i den fjärde omgången från slutet.

För Fredric Fendrich, som har spelat i J-Södra under hela karriären, blev en barndomsdröm sann.

– Det är riktigt kul att få spela i allsvenskan, det är en dröm jag har haft sedan jag var liten, och det gick helt okej.

Vad steget inte lika stort som du trodde?

– Jag vet inte riktigt vad jag trott, så det är svårt att säga. Jag är väldigt glad över att vi klarade det första året. Det är en process att hela tiden bli bättre och utvecklas. Det finns kvar även efter första året.

Det talas ofta om det svåra andra året, och för att vara så bra förberedda som möjligt har J-Södra gjort förändringar i det egna spelet.

– Vi hade ett bra första år i allsvenskan, men vi vill utveckla det spelet vi har. I grund och botten handlar det om att vi ska bli bättre och att vi ska skapa så mycket oreda som möjligt hos motståndarna. Vi har utvecklat spelet för att vi ska kunna vinna matcherna, säger Fendrich.

”Drivkraft alla har”

Annons

– Det finns en inre motivation att bli bättre, men det är en drivkraft som alla har. Sedan är ledarstaben och truppen duktiga på att driva på det. Men i grund och botten går det inte om inte individen själv vill det.

Vad betyder det att ha ett års erfarenhet från allsvenskan?

– Det är klart att det är bra, vi har fått en inblick i vad som krävs. Samtidigt är vi unga i det här, vi är fortfarande under utveckling.

Den stora frågan är vem som ska göra målen. Förra säsongens skyttekung, Pawel Cibicki, har återvänt till Malmö FF och han lär lämna ett tomrum efter sig.

– Pawel är en jätteduktig spelare, men vi har fullt fokus på de spelare vi har i laget. Vi jobbar vidare och kommer göra mål även i år, säger Fendrich.

– Vårt lag och trupp består av många karaktärer, men vi är framför allt drivna och ödmjuka. Vi har en trupp utan någon diva, utan är 21-22 smarta, ödmjuka och hårt arbetande spelare. Det har varit en väldigt bra rekrytering av spelare och karaktärer.

Fendrich märker av en skillnad i kulturen i gruppen, och det är något som de erfarna spelarna för över till nyförvärven.

Finns mer att göra

– Vi försöker skapa en kultur och ett sätt att bete oss mot varandra. Det handlar om saker som att hälsa på varandra på träningarna, att vara fokuserade när vi tränar och att vi ska komma i rätt matchkläder. De som har varit med ett tag kan coacha de andra i den här kulturen.

Är det något som har förändrats sedan Jimmy Thelin kom in som tränare?

– Det har vässats till och blivit mycket bättre sedan han kom. Vi har en vinnarkultur och det skapar förutsättningar för att vinna. Det var lite samma sak innan också, men det har framför allt varit så de sista tre åren.

Under vintern har det pratats en hel del om J-Södras bristande marknadsföring. Fredric Fendrich märker av ett ökat intresse, men menar att det finns mer att göra.

– Det snackas mer fotboll än när vi var i superettan, men det är solklart att det blir så när man spelar på en högre nivå, men det borde snackas ännu mer och vi borde synas mer. Det är en helhet, hur klubben marknadsför sig själv. Men det handlar även om att synas i tidningar och i reklam av olika slag och på event. Det är en process det också. Det är en ganska ung klubb på en här nivån, man vill hela tiden bli bättre, säger han.

JnyttTV. Vem är allsvenskans bästa spelare - och vem snackar mest? Fem snabba frågor till Fendrich.