Annons

Under perioden januari till augusti 2017 har det skett en ökning med 34 procent när det gäller antalet sålda husbilar jämfört med motsvarande period året innan. Året dessförinnan hade det ändå skett en ökning med 17,5 procent, vilket tyder på att det fortsätter att peka uppåt för husbilsbranschen.

Husvagnarna har till skillnad från husbilarna legat kvar på ungefär samma nivå i år jämfört med motsvarande period förra året. Men året dessförinnan hade det skett en ökning med 15 procent.

– Att husvagnsförsäljningen står kvar på samma nivå tror jag beror på att många redan har köpt en husvagn, säger Tomas Haglund, ordförande i Husvagnsbranschens riksförbund.

”Tryck på alla”

Moderator Bengt Spjuth från Elmia berättar att en förklaring till att husvagnarnas utveckling kan bero på att många försäljare uppger att deras begagnade lager är utsålt och att de tror att de hade kunnat sälja mer om de haft fler husvagnar.

Annons

– Det är tryck på alla tillverkare, säger han.

Rådande ränteläge tros vara bidragande till att marknaden växer. En annan sak som märks är att fler och fler yngre väljer att köpa husbil eller husvagn och att fler och fler köper sin första husbil eller husvagn för första gången.

– Vi semestrar inte som vi gjorde för 30 år sedan. Det väsentliga är hur man vill finansiera sin semester. Det finns nya former att dela på saker. Vi ser att det blir mer vanligt att exempelvis hyra klänningar. Det är intressant att se hur hyrmarknaden ser ut när det gäller husvagns- och husbilsbranschen, säger Tomas Haglund.

Hyrmarknaden ses som ett intressant sätt att få in fler kunder som får pröva på att köra husbilen innan de köper den.Bilar som finns för uthyrning är i dag fullbokade från maj till september.

Utmaningar som väntar i branschen är bland annat baksmällan efter den tillväxt som har varit.

– Det handlar också om kundbemötande och att möta den yngre kundgruppen som har andra krav. Vi måste också ta hand om de fordon som rullar gällande såväl ställplatser som service, säger Tomas Haglund.

Dieselförbudet som införts i flera städer i Europa är en annan utmaning då husbilarna går på diesel, liksom dieselskatten.

Uppemot 36 000 personer besöker husbils- och husvagnsmässan på Elmia under de fem dagar som mässan pågår.
Foto: Rebecca Staf

Lars Isacson, vd SCR Svensk camping, Tomas Haglund, ordförande Husvagnsbranschens riksförbund, Stefan Carlsson, mässansvarig Elmia husvagn- och husbilsmässa och moderator Bengt Spjuth från Elmia berättade om branschens utveckling.
Foto: Rebecca Staf