Epostadress Lösenord

Annons

Skolorna växer – nya moduler planeras

Skolorna växer – nya moduler planeras

Att etablera tillfälliga moduler för att platserna på en förskola eller skola inte räcker till är inte optimalt för verksamheten. Det menar Martin Höglund, planeringsstrateg i Jönköpings kommun.
– Vi är angelägna om att inte etablera paviljonger, säger han.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Listan: Här byggs nya skolor

Nästan 1,8 miljarder har avsatts i Jönköpings kommuns verksamhets- och investeringsplan (VIP) för 2019-2021 för att bygga nya grundskolor. Utöver nybyggnadsprojekt har 110 miljoner kronor avsatts till anpassning och ombyggnation av befintliga lokaler för grundskolan.

Därför spricker kommunens planer

Att Jönköpings kommun har tillfälliga moduler vid fyra skolor på grund av att det ännu inte finns någon permanent lösning klar. Men kommunens planeringsstrateg Martin Höglund menar att det inte är att betrakta som något misslyckande.
– Många kommuner brottas med samma utmaningar som Jönköping, säger han.

Så ska akuta lösningar hindras

Jönköpings kommun har inte gjort någon beräkning av hur mycket de skulle ha tjänat på att ha fyra permanenta lösningar för skollokaler klara i tid jämfört med vad det nu kostar att lösa situationen med tillfälliga lösningar.

Här är planen för skolorna

Vätterlundsskolan, Ölmstadskolan, Landsjöskolan och Grästorpsskolan har alla tillfälliga moduler i anslutning till skolan för att kunna få plats med alla elever. Här är den långsiktiga planen för respektive skola.

Tvingas betala miljoner: ”Inget val”

Jönköpings kommun betalade totalt 2 562 243 kronor i hyra av skol- och förskolemoduler för kapacitetsförstärkning vid fyra skolor i kommunen – bara under 2018.
– Att hyra tillfälliga moduler blir aldrig billigare, men ibland har man inget val, säger Daniel Håkansson, avdelningschef på fastighetsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Granskar: Miljoner läggs på moduler

Under förra året betalade Jönköpings kommun totalt 2 562 243 kronor i hyra av skolmoduler som använts som kapacitetsförstärkning för fyra skolor i kommunen. I artikelserien ”Jnytt granskar kommunen” tittar Jnytt närmare på kommunens moduler och varför man kom att betala över två miljoner kronor på något tillfälligt som ändå snart måste ersättas.

HV-backen: ”Det här får jag göra oftare”

Jesper Williamsson är inte känd som någon stor målskytt och stod på noll fullträffar den här säsongen. Inför kvällens match mot Färjestad. Där blev det inte bara ett, utan två mål från HV-backen.
– Den där nollan har man inte varit stolt över, säger han glatt efter segern.

Allt fler blir av med körkortet

Allt fler blir av med sitt körkort.
Under 2019 återkallades nästan 1.400 körkort i Jönköpings län, en ökning med fem procent jämfört med året innan.

Polisen om dödsfallen i Gränna

Polisen har nu fått det slutgiltiga obduktionsresultatet för de två personer som hittades avlidna i en bostad i Gränna i mitten av september förra året.

Bergström: ”Har inte varit orolig”

Matcherna mellan HV71 och Färjestad har ofta en slutspelsstämpel över sig, brukar det heta. En jämn nagelbitare som levde ända in till slutsekunderna? Nej, det var inte melodin under tisdagskvällen.
HV71 körde nämligen över SHL-rivalen under långa stunder, och bjöd på ett stort målkalas.
– Man vill aldrig att det ska gå tio matcher mellan man gör mål, men jag har inte varit orolig, säger Alexander Bergström, som fick det att lossna ordentligt med två mål och två assistpoäng.

Golfklubb vill satsa på multiarena

A6 Golfklubb har skickat ett öppet brev till kommunen och dess politiker. Detta för att skapa påtryckning och debatt för det de kallar den Gröna Arenan.
– Vi vill att frågan inte ska tappa fart, säger klubbchefen Per Simonsson.

Nya regler för krögarna på Piren

Osedvanligt många klagomål om hög ljudnivå vid Pirens krogar i Jönköping har lett till att kommunen nu tagit fram nya regler inför kommande säsong.

HFF-spelaren tränar med Assyriska

Han var aktuell för en klubb i superettan. Nu tränar Tarek Alnator med Assyriska IK.
– Om någon vill visa upp sig är det svårt att tacka nej, säger sportchefen Marcus Dere.

Ställs inför rätta för elva personers död

Elva unga män hittades livlösa sedan de tagit en fentanylvariant, paketerad i nässprayflaska. En av dem var en man från Jönköping. Nu ställs säljaren inför rätta.
Artikel 2 av 15
Listan: Här byggs nya skolor
Tillbaka till startsidan