Annons

Paraden inleddes klockan 15.30 på Per Brahegymnasiets parkering. Sedan fortsatte marschen via Hamngatan, Munksjöbron, Stadsbiblioteket och Jönköpings läns museum, Hovrättstorget och Östra Storgatan innan man var framme vid slutmålet Rådhusparken. Omkring 7 000 personer beräknas ha deltagit i årets parad. Det är rekord för Jönköping och dubbelt så många än förra året.
– Vi har fördubblat varje år, nästa år hoppas vi på ännu fler!, säger Emil Qvarnström, vice ordförande Qom ut.

Foto: Frida Johansson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

Annons

”En självklarhet”
Flera idrottsföreningar gick i paraden. En av dem var Husqvarna FF som marscherade tillsammans med några av sina supportrar.
– Varför skulle vi inte gå?, frågar Joakim Edvinsson, kommunikationsansvarig och tidigare styrelseledamot.
– Vi ser detta som en självklarhet. Det är det inte för alla, men några måste gå före. För mig själv handlar det om allas lika värde. Som klubb vill vi erbjuda fotboll för så många som möjligt, och då är det naturligt att vara här. Idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet har annars mycket att göra i den här frågan.

”Fler borde vara med”
Även några av klubbens supportrar fanns på plats.
– Jag kan tycka att det är lite dåligt att fler klubbar i stan inte är med. Fotbollen borde vara den sport som är mest representerad, och jag tycker till exempel att J-Södra kunde avvara någon person trots att de har match nu, säger Henrik Cato från HFF Support.

Kålgårdsskolan deltar
I paraden hittades många föreningar men även Kålgårdsskolan, som ensam grundskola deltog i firandet.
– Skolan ska stå för lika värde och då tycker vi att det är självklart att vi ska vara med, säger Maja Gustafsson, lärare.
– Vi har pratat med eleverna om detta och de har fått vara med att göra banderollen. Vi har fått mycket positiva reaktioner från föräldrar. Det är många elever och föräldrar som kommit för att gå med, det är jätteroligt, säger Camilla Månefjord, lärare.

”Vara som man vill”
Eleverna Zara Möller och Eddie Rockling från Kolgårdsskolan tycker att det kul att få gå med.
– Det är roligt, man träffar många kompisar. Sen bryr jag mig lite om det här också, säger Eddie.
– Det är kul att man får vara som man vill! Brun, flintskallig eller tycka om vem som helst, säger Zara.