Arla tvingades återkalla över 100 000 liter mjölk på grund av ett produktionsfel som inträffade på mejeriet i Jönköping under den gångna helgen. Det handlar om mellanmjölk i enliters- eller en och en halvliters förpackningar med bäst före-datum 18 februari. Mjölken har levererats till handlare runt om i Västsverige och Jönköping.

– Mjölken är fullt användbar men den har en kvalitetsbrist och går inte att sälja. Vi vill få ner svinnet och inte slänga mjölk som går att använda, förklarar Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

Arla väljer att dela ut stora mängder av den felproducerade mjölken. Det kommer att ske på olika ställen i Jönköping med start klockan 13. De står både på Hovrättstorget och vid Jönköping University, JU, där sammanlagt 20 000 liter ska delas ut.

Annons

"Vara flera lastbilar"

– Redan när vi körde in släpvagnen, en halvtimme före utsatt tid, var det folk här och sedan har det kommit folk hela tiden. Det är enormt uppskattat, folk tycker det är positivt att vi ger bort mjölken i stället för att det blir svinn, säger Fredrik Larm, sponsor- och eventchef på Arla.

– En del som kommer hit har hört på radio eller läst om det på nätet, men många blir glatt överraskade av att vi är här. Vi har delat ut 2 000 liter på en timme och fått enormt positiv respons.

Utreder felet

Det är ännu oklart varför produktionsfelet uppstod.

– Vi håller på att utreda det jättemycket. Vi utreder hur det kunde ske och hur det kan undvikas i framtiden. Vi har haft problem förut också, men det har aldrig varit så här stort, säger Erik Bratthall.

Vad har ni att säga till de som har köpt den aktuella mjölken?

– Den går att dricka, men om man inte är nöjd med kvalitet ska man reklamera den. Men den är som sagt inte hälsovådlig.