Annons

Dörren till musteriet är öppen. Vanligtvis är den stängd. Men den här dagen går det att få en inblick i hur Rudenstams bär och frukt skapar sin äppelmust.

Rudenstams står nämligen den här torsdagen värd för Äppelmustens dag. Dagen som firar den populära drycken är ett årligt evenemang som föreningen Äppelmustens dag står bakom. Medlemmar från musteri runt om i hela landet deltar.

– Det är det största som händer på året i vår bransch. Det är ett sätt att marknadsföra och lyfta fram att vi har plockat våra äpplen och till och med lyckats musta dem. Nu firar vi att vi har den nya skörden, säger Gustav Arnell som är ansvarig för dryckerna på Rudenstams.

På Rudenstams får alla kunder i kaféet – ett kort stenkast från musteriet – testa på en musttallrik som består av fyra olika typer av äppelmust som passar till olika maträtter.

Annons

Varje äppelskörd kommer också med nya smaker.

– I år har vi en fantastiskt fin transparente blanche som har en helt annat smak än förra året. Det beror på att vi i år hade väldigt mycket sol, säger Arnell.

Rudenstams äppelmust. Foto: Adam Jönsson
Jörgen Thelander tappar upp musten på Rudenstams. Foto: Adam Jönsson
Här är flaskorna som snart ska säljas i butik. Foto: Adam Jönsson
Under äppelmustens dag fick Rudenstams besökare smaka på fyra olika muster. Foto: Adam Jönsson
Gustav Arnell, dryckeschef på Rudenstams. Foto: Adam Jönsson

Äppelmusten fyller därmed samma funktion som till exempel olika sorters vin.

– Det är ingen skillnad. Det är precis samma sak. Det handlar om syra, sötma och olika smaker beroende på vad man äter, säger Arnell.

JnyttTV. Rudenstams visar upp årets äppelmustsorter.