Göran Sydhage, vd för MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, fanns på plats på Gjuterigatan när Trafiknykterhetens dag uppmärksammades i Jönköping. Han berättade att de räknar med att 12 000 personer kör fulla varje dag, vilket de tycker är viktigt att uppmärksamma.

På 70 orter i landet uppmärksammas dagen och i Jönköping medverkade såväl polis och räddningstjänst som Jimmy Lundström, som berättade om när han körde motorcykel berusad och kraschade. Som 19-åring skadades han för livet.

Ny uppfinning

Tomas Jonsson, projektledare för ett utvecklingsprojekt, fanns också på plats tillsammans med Anna Welleman. De visade upp en ny uppfinning som är tänkt att användas av all kabinpersonal på flyget.

Om uppfinningen kommer att användas i framtiden återstår att se, men Tomas Jonsson tror att det skulle förhindra att piloten och annan personal på flygplanet är berusade. Uppfinningen bygger på begagnade delar från exempelvis en tunnelbana och för att få dörrarna att öppnas måste personen blåsa i ett rör. Det går att ställa in vilken promillegräns man själv vill ha.

Annons

Kan användas vid match

– Att kaptenen på planet kan vara full är inget du vill tänka på om du exempelvis ska flyga till Thailand. Men genom den här uppfinningen går det att kontrollera om personalen har druckit alkohol. I teorin skulle uppfinningen även kunna användas på exempelvis en båtbrygga eller på J-Södras match, berättar Göran Sydhage.

Under dagen fanns även möjlighet att testa synen för att försäkra sig om att man är lämplig som bilförare även ur det perspektivet.

Här visar Tomas Jonsson hur den nya uppfinningen fungerar.
Foto: Rebecca Carlsson

Missa inte filmen där Jnytt testar fylleglasögon.

Göran Sydhage tyckte att det var viktigt att ha en dag där man fokuserade på att ingen ska dö eller skadas i trafiken på grund av rattfylleri.
Foto: Rebecca Carlsson