Anders Jörgensson, Demokraterna i Jönköping, som är ordförande i tekniska nämnden berättar att det börjar närma sig slutet på det stora bostadsbygget på Kungsängen.

Nu förbereds det för bygge av kvarter A och F, vilket motsvarar 120 bostäder. Totalt ska det finnas 500 bostadsrätter, hyresrätter och radhus plus ett trygghetsboende när området står klart.

Olika material

– Det tar lite tid att bygga alla dessa bostäder som vi har planerat för. Arbetet pågår och planeringen för bostadsbygget har hittills hållits, berättar Anders Jörgensson.

Tanken är att inga bostäder på Kungsängen ska se likadana ut. En del byggs i trä och andra i betong. De ska variera i såväl färg som höjd, material och form.

Tolv intressenter

Tolv intressenter fanns för det nya kvarteret och av dessa väljs sedan tre-fyra förslag ut. När nämnden sammanträdde på tisdagen beslutades att Nivika skulle tilldelas bägge kvarteren. Från början var det tänkt att en annan aktör skulle få det ena kvarteret, men Socialdemokraterna ansåg att det var bättre om Nivika fick bägge kvarteren. Det anses bli lättare för dem om de får fler hyreslägenheter på samma ställe.

Annons

– Om det flyter på bra bör vi vara klara med kvarter A och F någon gång under 2019. De här bostäderna kommer att gå snabbt att bygga. Att bygga i trä går snabbare än betong, vilket är något som jag nyligen fått lära mig trots mina 40 år i branschen. När jag först fick höra att två man kan bygga ett helt våningsplan på 14 dagar var min första tanke att det inte kunde vara sant. Nu förstår jag att det går så snabbt, berättar Anders Jörgensson.

Nu förbereds det för bygget av två nya bostadskvarter på Kungsängen.
Foto: Elin Elderud