Annons

Det var vid 22-tiden som polisen fick larm från Vårstasrondellen Huskvarna. Det visade sig att en ovanligt lång lastbilstransport hade fastnat i rondellen. Ombord på transporten fanns en vinge till ett vindkraftverk. Vingen var 65 meter lång och i rondellen tog det därför stopp.

Enligt uppgifter till Jnytt ska det varit kaos i trafiken.

Fick ta ner stolpar

Chauffören, tillsammans med vägtransportledare, fick jobba hårt för att få runt ekipaget i rondellen. Enligt polisen fick man montera ner både stolpar och skyltar för att fordonet skulle kunna ta sig fram.

– Chauffören fick saxa fram och tillbaka ungefär som när man ska fickparkera, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Under någon timma var det en del trafikstörningar på platsen på grund av det inträffade. Sammanlagt skulle tre likadana fordon passera platsen, men för de andra två gick det betydligt bättre.

Annons

Skulle till Göteborg

Vingarna till vindkraftverket skulle transporteras från Danmark till Göteborg. Det var tre cirka 70 meter långa lastbilstransporter med vingar till ett vindkraftverk som avgick från Danmark på onsdagskvällen.

Hur kommer det sig att transporten passerade Huskvarna?

– Det är en fråga som jag inte kan svara på. Men jag tror att man helt enkelt har kollat upp vilka vägar som är mest lämpliga för den här typen av transport, säger Thomas Agnevik.

– Såhär långa transporter får bara köra mellan klockan 20.00 och 06.00 när det inte är så mycket trafik, säger Camilla Hult, presskommunikatör på Trafikverket, till jp.se.

Jonas Bengtsson på Trafikverket säger till jp.se att det är krävande för så långa lastbilstransporter att svänga runt i en rondell och att de måste köra fram och tillbaka flera gånger för att trixa sig igenom. I det här fallet tog det alltså extra lång tid.

Fler transporter väntar

Enligt JP skulle lastbilstransporterna till vindkraftsparken Anneberg i Tidaholms kommun och körde med en halvtimmes lucka. De svängde av från E4 till Vårstarondellen för att vända och sedan köra vidare mot Tidaholm via riksväg 40. Det gick bra för de två första ekipagen i Vårstarondellen, men det tredje råkade alltså fastna.

I övrigt gick onsdagskvällens vindkraftskörningar bra. Totalt ska sex vindkraftverk köras samma väg, vilket innebär 18 transporter som ska köra samma väg. Jonas Bengtsson tror dock inte att det blir några problem framöver och det uppges ha gått bra tidigare.

Tarfikverket skriver på sin hemsida att E6 är avstängd i Malmö för ett brobygge, och enligt Jonas Bengtsson tros vindkraftstransporterna till Anneberg stå stilla i någon vecka framöver.

Enligt uppgifter till Jnytt är det inte första gången en transport av vindkraftverksdelar fastnat i Huskvarna.

Vet du mer? har du bilder? Mejla gärna Jnytt!