Annons

Under fredag kväll delade Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi ut ”Stora priset” och diplom i fem kategorier för enastående insatser inom småländsk och öländsk gastronomi.

Prisutdelare var Fredrik Andersson, ledare för det svenska kocklandslaget. Prisutdelningen ägde rum på restaurang PM & Vänner i Växjö som en del av evenemanget Mat2019.

Bland de fem pristagarna fanns Jönköpingskocken Johan Salestam, som tillsammans med Andreas Roman grundade bageriet, kaféet och vinbaren Stuk på Lantmätargränd.

Johan, som är 28 år, vann priset i kategorin ”Yngre förmågor inom matkultur”.

Motiveringen löd: ”För sitt målmedvetna arbete av högsta kvalitet. I starten av sin karriär samarbetade han med stjärnkocken Tommy Myllymäki. Sedan några driver han sin bistro som håller hög klass och direkt placerade sig i White Guide.”

Annons

Redan när han var 20 år deltog Johan Salestam i kock-VM, som medhjälpare till stjärnkocken Tommy Myllymäki. De båda kammade hem ett silver.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app