Annons

Syftet med satsningen Årets unga ledande kvinna är att lyfta fram fler ledarförebilder. Under en del av 2019 kommer mässbolaget Elmia därför att förstärka vd-posten med en kvinna.

– Den här satsningen handlar både om att ge duktiga talanger en chans att samla nyttig erfarenhet som ledare och samtidigt boosta sitt cv med vd-erfarenhet. Men lika mycket handlar det om att ge mig själv och resten av Elmias organisation en chans att ta del av nytänkande ledarskap, säger Lotta Frenssen, vd på Elmia, i ett pressmeddelande.

Alla kan nominera

Vem som helst kan nominera en kvinna som är under 35 år och som visat goda resultat i sitt ledarskap till både listan Årets Unga Ledande Kvinna samt jobbet som vd-vikarie. För kvinnan som får jobbet väntar ett par intensiva månader där verksamhetsutveckling, kompetensförsörjning, prioritering och beslutsfattande kommer vara en del av vardagen.

Annons

Jönköpings län ligger i botten vad gäller andelen kvinnor på ledande positioner.

– Även om det sker förbättringar så kan ju ingen som eftersträvar jämställdhet i samhället och i regionen vara nöjd med de här siffrorna. Vi är det i alla fall inte. Detta är ett omfattande strukturellt problem som kräver insatser av många och på bred front och att lyfta fram förebilder tror vi är en del av lösningen, säger Ida Rydh, projektledare för Årets unga ledande kvinna, i pressmeddelandet.

Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna startades för tre år sedan efter att Ledarnas jämställdhetsbaro..

Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna startades för tre år sedan efter att Ledarnas jämställdhetsbarometer visat att Jönköpings län ligger i botten vad gäller andelen kvinnor på ledande positioner, endast 28 procent.

2017 års barometer visade att det endast fanns två kvinnliga vd:ar på de 50 största företagen i länet.

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder.

Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hall Media, Combitech, Saab, Ikea, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, HSB Göta, PwC, Cybercom, Elmia och Jönköpings kommun.