Ett 20-tal föreningsdomare från HC Dalen och HV71 var på plats i ett omklädningsrum bredvid C-hallen i Kinnarps Arena inför matchen mellan HV-Mora i SHL. Detta för att lyssna på Anders Nyqvist och Mikael Sjöqvist, som till vardags dömer i svensk hockeys finrum.

– Det var skitkul att se så många här. Det känns som om det har stagnerat lite under en tid med att få fram nya domare i Jönköping. Så att vi har Björn och Niklas (Erlén och Gustavsson, domaransvariga i klubbarna) som lägger ner tid för att få ihop detta känns skitkul, säger Anders Nyqvist, ursprungligen från Jönköping och assisterande domare i SHL.

Vad tror du det betyder för nya domare att få lyssna på er?

– Det är svårt att sätta sig in i vad jag själv betyder för en individ, men om jag ser tillbaka på mitt yngre jag i samma ålder tycker jag att det var fränt. Sen är det svårt att beskriva deras känsla, men jag var jätteintresserad av detta när jag var yngre och jag hoppas att finns intresse där också.

Annons

Granskade domarna

Olof Glifford har under hösten dömt sin första match.
Foto: Erik Boström

Och intresse verkar det finnas. Föreningarna har flera nya domare den här säsongen och i samband med matchen HV71-Mora såg de tillställningen tillsammans för att se hur domarna agerade i olika situationer. En av de nya domarna är Olof Glifford, som spelar i HV71:s U14-lag.

– Det var spännande. Det var bra förklarat tycker jag och det var bra att höra för oss som är mindre, att få inspiration.

Varför fastande du för att döma hockey?

– Jag har länge tyckt att det verkar spännande för man vill se hur domarna har det. Till exempel har det hänt att man är arg och då vill man se hur det kan vara för domarna. Jag tycker det verkade spännande och gick domarkursen.

Karriärens första match som rättsskipare blev när Olof Glifford dömde en match för HV71:s U11.

– I början var det lite spänt och jag darrade lite, men sen kändes det jättebra efteråt.

När SHL-domarna hade snackat lite och gett sin bild av hur det är att vara domare var det frågestund. Då drog Olof Glifford upp armen i luften och undrade hur en domare bäst hanterar skrikande spelare. Han är nöjd med svaret han fick.

– Ja, det är viktigt att kunna svälja det och vara lugn själv.

Anders Nyqvist passar avslutningsvis på att skicka med sitt främsta budskap till framtida domare.

– Ha kul. Det är ett kritiserat arbete, men ha kul och gör det tillsammans. Det kommer komma tuffa dagar, och det kommer roliga dagar. Ge inte upp drömmen att nå SHL.

Anders Nykvist är till vardags linjedomare i SHL.
Foto: David Wreland

SHL