Annons

Filip Askar och hans jämngamla klasskompisar Filip Hedenborn och Oscar Huzell läser alla IB, International Baccalaureate, på Per Brahegymnasiet. Men det är inte enbart studierna som kan påverka sömnen, menar de.

– Jag har fullt upp med så mycket annat också. När det är mycket skolarbete kan det bli två timmars sömn bara. Hur jag mår på morgonen när jag ska upp är en helt annan sak, säger Filip Askar med ett skratt.

Han har sovit dåligt sedan han började gymnasiet, men en kopp kaffe om dagen brukar få honom att piggna till.

Oscar Huzell brukar sova för lite för att han sitter uppe och pluggar eller för att han spelar spel.

– Det är mycket mobilen som gör att jag inte lägger mig tidigare. Men jag brukar ta en Red Bull dagen efter och det fungerar för mig, säger han.

Filip Hedenborn sover mer än sina klasskompisar.

Annons

– Sju-åtta timmar blir det per natt. Jag går och lägger mig i tid för att jag vet hur trött jag annars blir dagen efter, säger han.

Mobilen distraherar

Andreas Håård Sjöqvist går i årskurs ett på Per Brahegymnasiet. Han brukar lägga sig klockan elva på kvällen på vardagar och gå upp klockan halv sju på morgonen.

– Jag känner att jag inte får tillräckligt med sömn, men jag brukar piggna till fort under dagen. Jag tycker att jag mår bra annars, säger han.

Varför sover du för lite då?

– Det är mobilen och sociala medier som jag tittar på i stället.

Ellinor Markusson går också i årskurs ett på Per Brahegymnasiet. Hon upplever inte heller att hon får tillräckligt med sömn om nätterna och precis som Andreas Håård Sjöqvist är det mobilen och sociala medier som lockar mer än att sova. Det kan också vara att hon håller på med läxorna sent, vilket hon förklarar med att hon varit dålig på att planera skolarbetet.

Somnar vid filmvisning

– Jag vet att jag behöver sova mer. Jag lägger mig vid elva-halv tolv på kvällen och går upp vid sex på morgonen. Den här veckan var jag så trött att jag inte ens hörde väckarklockan, berättar Ellinor Markusson.

Varför håller du på med mobilen trots att du vet att du behöver sova mer?

– Jag känner att jag vill kolla så att jag inte missat något på sociala medier och då blir det att jag kommer in på massa annat. Det kan ha varit någon som rekommenderat någon video och så vidare. Det som skulle gå snabbt tar 15 minuter längre än jag hade tänkt. Eller så kan jag hålla på och sms:a med en kompis om något som först rör skolan, men som sedan glider in på annat.

Hur påverkar det dig i skolan när du får för lite sömn?

– I de flesta fall går det bra. Men om vi ska titta på en film i skolan och lamporna släcks så händer det att jag slumrar till.

Ungdomars sömnmönster oroar kommunalråden.