Den nya boulebaren, som går under arbetsnamnet Boulala, kommer att öppna i Sandbergs tidigare lokaler på Smedjegatan i centrala Jönköping.

De sammanlagt 200 kvadratmeter stora lokalerna, fördelade på två våningar, står i dagsläget helt tomma. Men under de närmsta veckorna kommer de att förvandlas till Jönköpings första boulebar med fem stycken tolvmetersbanor.

– Vi har sett liknande koncept i våra storstäder, men vi tycker att det har saknats i Jönköping. Här är det främst pensionärer som spelar boule, men vi vill ta den här sporten till alla åldrar, säger Ela Potepa.

I samarbete med Cyrano

Hennes man, Josh Mitkov, äger restaurang Cyrano vägg i vägg med den blivande boulebaren och tanken är att de båda verksamheterna ska byggas ihop och samverka med varandra.

– Vi har haft den här idén i några år men vi har inte hittat rätt lokal förrän nu. När vi fick en förfrågan av fastighetsägaren om vi kunde tänka oss att göra något med de här tomma lokalerna blev vi väldigt glada, säger Potepa.

Annons

Parets idé är att gästerna först ska kunna ta sig en bit mat i restaurangen för att sedan gå vidare till bouleplanen.

– Boule är i vanliga fall en bra utomhussport och tanken är att vi ska bygga om lokalen på ett sätt som gör att det känns som att man befinner sig just utomhus. Vi kommer bland annat att bygga en öppningsbar glasvägg längs hela entrésidan som gör att rummet går ihop med Smedjegatan utanför. Solen lyser in i lokalen under nästan hela dagen så det kommer att bli ett fantastiskt ljus härinne, berättar Potepa.

Som i Provence

Ambitionen är att gästerna ska få en känsla av att de befinner sig i Provence under olivträden. Inredningen kommer att gå i ljusa, gröna färger och runt banorna kommer man kunna slå sig ner vid cafémöbler. Det kommer även att finnas en bar med dryck och enklare tilltugg på entréplan.

Potepa och hennes man har rest mycket i Frankrike – boulens födelseland. Där har de sett sporten utövas av alla åldrar.

– Vi spelar mycket själva. Det är ett otroligt socialt spel. Reglerna är enkla, det är bara att kasta klotet. Vem som helst klarar av det, säger Potepa.

Nu vill hon komma igång med den nya verksamheten så snart som möjligt. Hennes förhoppning är att kunna öppna till början av oktober med minst fyra anställda.

Istället för att gå på klubb

Boulebaren kommer främst att ha öppet eftermiddagar och kvällar.

– Det blir ett bra alternativ till de som inte vill gå ut och dansa på helgen. Det är även en trevlig familjeaktivitet eller en kul grej att göra tillsammans med sina arbetskamrater. Man kan vara upp till sex personer på en bana, säger Potepa.

Placeringen på Smedjegatan är ett läge som hon tror på.

– Vi känner att vi har ett så pass bra koncept så att folk kommer hitta hit. Det är såklart en utmaning att få folk att få upp ögonen för det här eftersom att det är så nytt. Men samtidigt tror jag att folk blir nyfikna.

Planerna och skisserna på den nya satsningen i Jönköping.