Annons

På uppdrag av Agneta Marell, rektor på Jönköping University, har Stephan Rapp, docent i pedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation, arbetat fram ett förslag till en ny så kallad modellskola i Jönköping. Det skulle bli den första av sitt slag i landet och tanken är att den ska byggas i nära anslutning till högskolan.

Unik satsning

– Internationellt är det vanligt med modellskolor, men i Sverige är det här ett unikt koncept. Ambitionen är att det ska bli en framstående verksamhet med bra innehåll, säger Rapp till Jnytt.

Tanken är att modellskolans verksamhet ska bygga på vetenskaplig kompetens och forskning, vilket i sin tur ska öka kvalitén på undervisningen.

Även om modellskolan främst ska samarbeta med lärarutbildningen så är målet att samtliga fackhögskolor i Jönköping ska kunna involveras i satsningen.

Annons

Inga vinstdrivande syften

Modellskolan ska vara fristående och drivas av elevpengar. Det finns, enligt Rapp, inga vinstdrivande syften med projektet utan alla intäkter ska användas i verksamheten. Förslaget är att starta fyra till sex förskoleavdelningar och en skola med tvåparallelliga klasser i årskurserna f–6.

Sätter JU på kartan

Idén föddes för ett par år sedan och i början av oktober ska förslaget presenteras för Stiftelsestyrelsen.

– En sådan här satsning skulle sätta Jönköping University på kartan nationellt och kanske även internationellt, säger Rapp.

Hur stor är investeringskostnaden för modellskolan?

– Det är alldeles för tidigt att svara på, säger Rapp.

Var vill du att den nya modellskolan ska byggas?

– Det kan jag tyvärr inte heller svara på. Men mitt önskemål är att det ska bli i anslutning till lärosätet, så mycket kan jag säga.